Törökország lefoglalt egy lopott ukrán búzával teli orosz hajót

2022. július 5. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrán kérésre lefoglalt Törökország egy olyan orosz hajót, amelyen a gyanú szerint a hétezer tonna búzaszállítmány Ukrajna oroszok által elfoglalt területeiről származik. Az Ukrajnától ellopott búza illegális exportjának gyanúja már korábban is felmerült, májusban szíriai hajót észleltek a Krím közelében, de egyre több hír érkezik a búza Törökországba szállításáról – írta a Guardian.

Törökország helyzete az Ukrajna ellen indított orosz háborúban kényes: a török–orosz viszony egyébként is különleges kacskaringókat járt be még a szíriai háború 2011-es kezdete óta, a barátságtól a fegyveres összetűzésen át – amikor a török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet a szíriai-török határ közelében – a török bocsánatkéréssel zárult békülésig. Az ország jelentős importőre az orosz gáznak, Oroszország stratégiai partnerként tekintett rá az orosz földgáz európai exportjában.

A háborúban azonban Törökország jelentős tételben szállított Bayraktar drónokat Ukrajnának – ezek fontos szerepet vittek az orosz páncélosok elleni harcban –, amit Oroszország nehezményezett. Ezután viszont Moszkvának kedvezőnek tűnő álláspontot foglalt el, amikor fenntartásokkal fogadta, hogy Finnország és Svédország felvételét kérné a NATO-ba. Végül azonban az Egyesült Államok után a NATO legnagyobb létszámú hadseregét adó Törökország belement, hogy a semleges politikáját feladó két ország csatlakozzon a szövetséghez, ami jelentősen csökkenti északon az orosz balti flotta mozgásterét.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!