Soros György: Trump és a szélsőjobboldal egy elnyomó rezsimet akar faragni az Egyesült Államokból

2022. július 4. – 20:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Megriasztja és felkavarja az amerikai közvéleményt a legfelsőbb bíróság egyre szélsőségesebb nézőpontja. A választóknak azonban fel kell ismerniük, hogy a Bíróság radikális többsége az, ami: egy gondosan kidolgozott terv része, aminek a célja, hogy az Egyesült Államokból egy elnyomó rezsimet hozzanak létre” – erről írt a Project Syndicate-en megjelent esszéjében Soros György.

Szerinte bár kívülről is sok fenyegetés éri az Egyesült Államokat, a „szélsőjobboldali radikálisok és Donald Trump Republikánus Pártja” még komolyabb fenyegetést jelent az amerikai demokráciára nézve, mint Kína vagy Oroszország világuralmi törekvései.

A magyar származású milliárdos az amerikai belpolitika legforróbb ügyére, az abortusz lehetőségét szövetségi szinten garantáló Roe v. Wade-ügy döntésének megsemmisítésére reflektált. Szerinte az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságát egy olyan „radikális” csoport ejtette foglyul, aminek következtében lehetőség nyílt arra, hogy az elmúlt évtizedekben bekövetkezett társadalmi változások összes eredményét felülírják.

A bíróság ugyanis amellett érvelt, hogy az amerikai alkotmány 14. kiegészítése csak azokat a jogokat védi, amelyeket annak beiktatásakor – azaz 1868-ban – már elismertek. Soros szerint ez nemcsak a nők abortuszhoz való jogát érintheti, de a fogamzásgátláshoz, az azonos neműek házasságához és az LMBT-közösség jogainak csorbulásához is vezethet.

„Ilyen logika mentén ez az érvelés azt is lehetővé tenné, hogy egyes tagállamok betiltsák a rasszok közötti házasságkötést, ahogyan azt tiltották néhány államban egészen 1967-ig”

– írja esszéjében a milliárdos.

Soros György 2022. május 24-én a davosi világgazdasági fórumon – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP
Soros György 2022. május 24-én a davosi világgazdasági fórumon – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Hozzáteszi viszont, hogy ez nemcsak egyes közösségek jogait érintheti, de a teljes demokratikus rendszert alapjaiban áshatja alá: „Egyértelmű, hogy a bíróság frontális támadást intéz a végrehajtó hatalommal szemben” – írja Soros, példaként említve, amikor szintén egy napokkal ezelőtt hozott döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság megnehezítette a környezetvédelmi rendeletek kiadását.

„Nem kell sokáig keresni a közös nevezőt a döntések hátterében: a Trump-féle Republikánus Párt ügyeit támogatják, míg a Demokrata Párt ügyeit meggyengítik, vagy egyenesen törvényen kívül helyezik”

– írja Soros. Holott nem volt ez mindig így: mint írja, a legfelsőbb bíróság sokáig az amerikai demokrácia leginkább tisztelt intézménye volt. „A legutóbbi döntéseivel viszont a radikális többség történelmi mélységbe taszította a testület elfogadottságát, és csúcsra jár a legfelsőbb bírósággal elégedetlenek aránya.” Soros szerint a döntés „aláássa a bíróság legitimitását”.

„A legfelsőbb bíróságot csak egy módon lehet megfékezni: ha a Republikánus Pártot a következő választásokon egy földcsuszamlásszerű [demokrata] győzelem söpri ki a hivatalaiból” – írja Soros. Igaz, a milliárdos szerint ezt megnehezíti, hogy több államban is olyan törvényeket hoztak, melyek „előnybe hozzák a Republikánus Pártot a Demokrata Párttal szemben” – erre példaként említette a floridai választási törvényt. Ráadásul nemcsak a szavazás módját veszik szerinte ellenőrzés alá, de „támadják a szavazatszámlálás és a választás hitelesítésének módját” is – ezzel alátámasztva több Trump-hívő összeesküvés-elméletét, miszerint a 2020-as elnökválasztást elcsalták.

Soros György azzal zárja az esszéjét, hogy „nincs egyedül” azzal a véleményével, hogy „súlyos veszély fenyegeti az Egyesült Államokban a demokrácia fennmaradását”. Ahhoz viszont, hogy reagálni tudjanak az „elnyomó rezsim” kiépülésének fenyegetésére, szükségük lesz olyanokra is, akik korábban Trumpra szavaztak:

„Ez nem egy pártpolitikai kérdés. Ez arról szól, hogy visszaállítsuk a működő kétpárti politikai rendszert, ami az amerikai demokrácia lényege.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!