Kalinyingrád felmentést kaphat a szankciók alól

2022. június 30. – 08:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Napokon belül helyreállhat a kereskedelem az uniós országok közé ékelt orosz enklávé, Kalinyingrád felé Litvánián keresztül – értesült a Reuters a készülő megállapodásra rálátó forrásoktól.

Litvánia két héttel ezelőtt jelentette be, hogy az uniós szankcióknak megfelelően elvágják a területükön áthaladó vasúti teherforgalmat, megakadályozva, hogy a szankciók hatálya alá tartozó áruk Kalinyingrádba jussanak.

A Reuters forrásai szerint ha Litvánia elengedi a fenntartásait, július elején megszülethet a megállapodás, amely mentességet adna a területnek a szankciók alól. A lépés célja az eszkaláció megelőzése lenne: Litvánia attól tart, hogy ha az oroszok nem tudnak utánpótlást juttatni Kalinyingrádba, katonai erővel próbálhatnak meg folyosót vágni a területre. Németország pedig csapatokat állomásoztat Litvániában, így az EU egyik legnagyobb haderejű tagja is közvetlenül involválódna egy ilyen konfliktusban. Mindemellett félő, hogy a már így is feszült energiahelyzet is tovább éleződne.

Vasúti teherkocsik sorakoznak Kalinyingrádban 2022. június 21-én, miután Litvánia lezárta az enklávéba vezető kereskedelmi útvonalat – Fotó: Vitalij Nevar / nevarphoto / Reuters
Vasúti teherkocsik sorakoznak Kalinyingrádban 2022. június 21-én, miután Litvánia lezárta az enklávéba vezető kereskedelmi útvonalat – Fotó: Vitalij Nevar / nevarphoto / Reuters

A kalinyingrádi kereskedelmi útvonalak kérdése egy olyan konfliktusforrás a sok közül az EU és Moszkva között, amelyet az unió hajlandó elengedni a helyzet további elmérgesedésének elkerülése érdekében:

„Szembe kell néznünk a realitásokkal. [Putyin] sokkal erősebb alkupozícióval rendelkezik, mint mi. A mi érdekünk, hogy kompromisszumot találjunk”

– mondta a Reuters egyik forrása. A megállapodás július 10-ig, de akár már a jövő héten megszülethet.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!