Az ukránok szerint az oroszok leeresztenék a zaporizzsjai atomerőmű hűtőmedencéit, elrejtett fegyverek után kutatva

2022. június 30. – 08:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az oroszok által elfoglalt és ellenőrzött, de továbbra is az ukránok által üzemeltetett zaporizzsjai atomerőműben az oroszok leeresztik a hűtőmedencéket, mert szerintük a létesítmény dolgozói fegyvereket rejtettek el a medrükben, ez azonban nukleáris veszélyhez vezethet – figyelmeztetett az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat.

„A zaporizzsjai atomerőmű megszállói azzal vádolták meg az ukrán atomtudósokat, hogy fegyvereket tárolnak az erőmű területén. Ennek érdekében több munkást őrizetbe vettek és megkínoztak, hogy beismerjék vagy inkább megrágalmazzák magukat, hogy állítólag még márciusban valamiféle fegyvert, robbanószert vagy lövedéket dobtak az erőmű hűtőmedencéinek betontálaiba” – idézett az Ukrajinszka Pravda ukrán híroldal az Enerhoatomnak a Telegram üzenetküldő alkalmazáson nyilvánosságra hozott közleményéből. Korábban is érkeztek hírek ukrán forrásból arról, hogy állítólag fogva tartják, árammal kínozzák a zaporizzsjai atomerőmű több munkását, néhány napja a Zaporizzsja megyei Enerhodar polgármestere beszélt erről.

A vállalat szerint ezzel az ürüggyel az erőmű megszállói le akarják üríteni a hűtőmedencéket, hogy ellenőrizzék annak edényeit, és leállítsák az erőművek biztonsági rendszereinek vízellátását biztosító szivattyúkat. Az Enerhoatom hangsúlyozta, hogy ha az atomerőmű hűtés nélkül marad, az veszélyeztetheti a nukleáris biztonságot, különösen meleg időben, amikor a túlmelegedés miatt könnyebben hibásodhatnak meg a berendezések.

Június 16-án tájékoztatták a zaporizzsjai atomerőmű szervezeti alosztályainak vezetőit, hogy Oroszország szeptember 1-jétől a Roszatom orosz vállalat irányítása alá kívánja helyezni a nukleáris létesítményt.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!