New York Times: Kommandós hálózat koordinálja a fegyverek áramlását Ukrajnában

2022. június 28. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az orosz csapatok tovább haladnak Ukrajna keleti része felé, az ország ellenállási képessége minden eddiginél jobban függ az Egyesült Államokból és szövetségeseitől érkező segítségtől – írja a New York Times.

Az amerikai lap amerikai és európai hivatalnokokra hivatkozva azt írja, hogy ennek a segítségnek része kommandósok és kémek lopakodó hálózata, amely hírszerzéssel, fegyverekkel és kiképzéssel segíti az országot. Ennek a munkának a nagy része Ukrajnán kívül, jellemzően Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában zajlik.

Bár Joe Biden amerikai elnök korábban kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem küld csapatokat Ukrajnába, az amerikai lap jelenlegi és volt hivatali forrásai alapján azt írja, hogy a CIA emberei titokban dolgoznak Ukrajnában, legfőképpen a fővárosban, Kijevben. Közben néhány tucat, más NATO tagországból, köztük Nagy-Britanniából, Franciaországból, Kanadából és Litvániából származó kommandós is dolgozott az országban.

A lap forrásai szerint az amerikai hadsereg 10-es számú speciális egységének kommandósaiból, akik a háború előtt Ukrajna északi és nyugati részén gyakorlatoztak, titokban létrehoztak egy koalíciós sejtet, németországi bázissal. A sejtben húsz ország fegyveresei vállaltak szerepet a lap szerint, de ők nincsenek a harctéren.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!