Harcolni vagy visszavonulni – dilemma előtt áll az ukrán hadvezetés

2022. június 23. – 13:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A végsőkig folytatni a harcot az orosz tűzérségi fölénnyel, vagy taktikusan visszavonulni, kímélve a saját csapatokat – ezekben a napokban nagyjából ez jelenti a dilemmát az ukrán hadvezetés számára Liszicsanksz térségében.

Liszicsanszknál és Szeverodonyecknél városi harc során lehet megpróbálni védeni a területet az oroszokkal szemben, akik viszont jó pár kilométerrel távolabbról tüzérségi eszközökkel, ágyúkkal lövik a városokat, a folyamatosan érkező hatalmas robbanások pedig szét tudják zilálni még a fedezékben lévő tapasztalt katonákat is. Ha az ukránok mindenképpen meg akarják védeni ezeket a településeket, az nagyon sok véráldozattal jár.

Egy másik lehetőség a legalább részleges visszavonulás. Ha így döntenek, akkor kissé nyugatabbra vesznek fel védelmi pozíciókat, ami valamelyest újra könnyebé teszi az utánpótlási vonalak védelmét, a készletek feltöltését, és ad egy kis ágyútűzmentes időt. Ebben az esetben viszont az oroszok újabb ukrán területek felett szereznek befolyást, lényegében porig rombolva egykor százezres lakosságú városokat.

Az Institute for the Study of War legfrissebb értékelése szerint az oroszok egyes helyeken már csak pár kilométerre vannak a térség egyik fő utánpótlási vonalának számító T1302-es autópályától. „Az orosz erők valószínűleg folytatják az átcsoportosítást és fokozzák a műveleteket a Bahmut és Liszicsanszk közötti területen, hogy egy másik tengelyről is Liszicsanszk felé nyomuljanak, elvágva az ukrán utánpótlási vonalakat. Megpróbálják megszilárdítani az ellenőrzést a teljes liszicsanszki és szeverodonyecki térség felett az elkövetkező napokban” – írta az elemzőintézet.

Az ukránok számára a Liszicsanszkban maradás egyik előnye, hogy a város magasabb fekvésű, mint a környező területek, ezért valószínűleg képesek lennének egy ideig – talán hetekig – visszatartani az orosz egységek nyugatra nyomulását. Ebben az esetben Liszicsanszk potenciálisan egy második Mariupollá válna. Az orosz egységek lekötésével ugyanakkor a város védői valószínűleg enyhítenék a nyomást más frontokon, például Szlovjanszk környékén.

Az ukrán hadsereg számára azért is sürgető kérdés ez, mert ha túlságosan körbezárják az érintett térségben harcoló erőket az oroszok, akkor már nem lehet visszavonulni.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!