Orosz külügy: A Litvánia kalinyingrádi blokádjára adott válasz „nem diplomáciai, hanem gyakorlati lesz”

2022. június 22. – 11:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz külügyminisztérium is reagált Litvánia Kalinyingrádot érintő tranzittilalmára. Jelezték: az orosz reakció „nem diplomáciai, hanem gyakorlati” lesz, írja a Guardian. Maria Zakharova úgy fogalmazott, Moszkvában

„az egyik fő kérdés az volt, hogy a válasz kizárólag diplomáciai jellegű lesz-e. A válasz: nem.”

A litván vasúttársaság korábban arról értesítette az orosz régió vasútjait, hogy június 18-tól az Oroszország elleni európai szankciók miatt korlátozzák az orosz régiókból a régióba irányuló számos áru tranzitját. Ilyen áru a szén, a fém és különböző építőanyagok – mind olyasmi, aminek nagyjából a felét Kalinyingrádnak importálnia kell. A tranzitblokád jelentős válságkockázatot jelent Kalinyingrádnak, a város már Moszkva segítségét kérte az ügyben.

Tranzitoló vonatok Kalinyingrádban – Fotó: MTI/AP
Tranzitoló vonatok Kalinyingrádban – Fotó: MTI/AP

A Reuters jelentése szerint Zakharova nem részletezte, hogy Oroszország milyen gyakorlati intézkedéseket tervez Litvánia ellen. Nyikolaj Patrusev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának titkára kedden Kalinyingrádban járt, ahol kijelentette, hogy „Oroszország nem fogja válasz nélkül hagyni az ilyen ellenséges akciót. A következmények súlyos negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!