Bloomberg: Ukrajna még a héten EU-tagjelölt lehet

2022. június 21. – 06:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még a héten EU-tagjelöltté válhat Ukrajna – írta a Bloomberg. Az út innen még hosszú a bővítésig, évtizedekbe is telhet, de a szimbolikus lépésnek így is jelentősége van az Ukrajna elleni orosz invázió ismeretében.

A Bloomberg névtelen forrásai szerint az EU vezetőinek csütörtökön kezdődő kétnapos találkozóján születhet döntés a tagjelölti státuszról, amelynek megadását az EU Bizottsága támogatja.

Azt azonban az EU hangsúlyozza, hogy nincs gyors útja a tagság megszerzésének, Ukrajnának számos tennivalója van addig többek között az oligarchikus berendezkedés és a korrupció visszaszorítása terén.

Az EU Bizottsága emellett támogatja Moldova tagjelölti státuszát is, Grúziáét azonban egyelőre nem.

Hétfőn a magyar miniszterelnök Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezdeményezésére a belga, a bolgár, az észt, a luxemburgi és a máltai kormányfővel közösen egyeztetett – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-vel.

Orbán Viktor egyetértett azzal az uniós javaslattal, hogy Ukrajnának és Moldovának adják meg az EU-tagjelölti státuszt. Magyarország azonban ezzel egy időben biztosítaná a tagjelöltséget Grúzia és Bosznia-Hercegovina számára is.

A Bloombergnek nyilatkozó források szerint ez utóbbiakra most kevés az esély.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom