Ukrajna ratifikálja az Isztambuli Egyezményt

2022. június 20. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán parlament megszavazta a nők elleni, illetve a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló Isztambuli Egyezményt – írja az MTI a Jevropejszka Pravda cikke alapján.

Az előterjesztést 259 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban, négy elutasította, 25 pedig tartózkodott. Az Isztambuli Egyezmény ratifikálását elemzők jó jelzésnek tartják a közelgő EU-csúcs előtt, mert ez arról tanúskodik, hogy Ukrajna kész az európai integrációhoz szükséges reformok végrehajtására. Az ukrán ratifikáció elsősorban azért csúszott mostanáig, mert az egyházak és a konzervatív politikusok tiltakoztak a dokumentumban használt „gender” kifejezés ellen.

A 2011-ben készült Isztambuli Egyezmény az Európa Tanács egyezménye a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről. Az egyezmény 2014-ben lépett hatályba. Ez az első ilyen jellegű dokumentum, amely jogilag kötelezi a részes országokat a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem jogi keretének létrehozására.

Az Isztambuli Egyezmény ratifikálását követelő tüntetők 2021. március 8-án, Kijevben – Fotó: Stringer / Sputnik via AFP
Az Isztambuli Egyezmény ratifikálását követelő tüntetők 2021. március 8-án, Kijevben – Fotó: Stringer / Sputnik via AFP

Az Európa Tanács egyezménye azért jött létre, hogy európai szinten egységesen és így hatékonyabban lehessen fellépni a nőket és gyerekeket érintő erőszakkal szemben. Azokban az országokban, ahol alkalmazzák az egyezményben foglaltakat, egy sor olyan előremutató lépés történt (menedékházak létrehozása, a nők elleni erőszak mint tantárgy bevezetése az érintett szakmák curriculumába, a zaklatás és a szexuális bántalmazás újradefiniálása), amely jobb, hatékonyabb és áldozatközpontúbb eljárást tesz lehetővé. Az egyezmény legfontosabb üzenete, hogy az erőszak nem magánügy, annak felszámolása mindannyiunk érdeke. Erről ebben a komplex-cikkben írtunk részletesen.

Az egyezményhez csatlakozó országoknak büntethetővé kell tenniük a pszichológiai bántalmazást, az üldözést, a fizikai és szexuális bántalmazást, a kényszerházasságot, a kényszerabortuszt és a sterilizálást. A dokumentumot 46 ország és az Európai Unió írta alá eddig, kilenc uniós ország – köztük Magyarország – azonban még nem ratifikálta azt.

Bár a magyar kormány 2014-ben aláírta az egyezményt, a ratifikáció a mai napig sem történt meg, többek közt azért, mert az egyezmény egyes pontjai „nem egyeztethetők össze a kormány migrációs és genderpolitikájával”. Varga Judit igazságügyi miniszter korábban politikai hisztériának minősítette az Isztambuli Egyezményt, amelyet fideszes körökben többen „a genderideológia trójai falovaként” tartanak számon. Az országgyűlés 2020 májusában meg is szavazta az Isztambuli Egyezményt elutasító határozatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!