Elárverezi a Nobel-békedíjért kapott medálját az orosz újságíró, az UNICEF kapja a befolyó pénzt

2022. június 20. – 09:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elárverezi a Nobel-békedíjért kapott medálját Dmitrij Muratov orosz újságíró, a Novaja Gazeta című független napilap főszerkesztője, aki Maria Ressa filippínó származású amerikai újságíróval kapta meg tavaly a rangos elismerést.

Az árverésből befolyó pénzt az UNICEF-nek ajánlotta fel Muratov, hogy az Ukrajnából elmenekült gyerekeknek segítsenek. A medált június 20-án, tehát hétfőn árverezik el, nem véletlenül: ma van ugyanis a menekültek világnapja. Az újságíró a Nobel-békedíjjal járó 500 ezer dolláros pénzjutalmat is jótékonysági célra kívánja fordítani.

A két újságíró „a szólásszabadság védelmében tett erőfeszítéseik” miatt kapták meg a díjat. Muratov lapját márciusban bezáratta az orosz kormány.

A díj elnyerése után Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált Muratovnak, majd egyben burkoltan meg is fenyegette. Figyelmeztette ugyanis, hogy aki külföldről kap anyagi támogatást, az külföldi ügynöknek számít, legyen az magánszemély vagy szervezet – és ezt jeleznie kell minden publikált anyagban.

Dmitrij Muratov orosz újságíró a Nobel-békedíjjal – Fotó: Odd Andersen / AFP or licensors
Dmitrij Muratov orosz újságíró a Nobel-békedíjjal – Fotó: Odd Andersen / AFP or licensors

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!