Szijjártó: Magyarország energiaellátása teljesen biztos alapokon áll

2022. június 19. – 09:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy minél előbb béke legyen a szomszédban, a béke iránt tett erőfeszítések azonban mindeddig eredménytelenek maradtak” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó reményét fejezte ki, hogy a NATO néhány nap múlva kezdődő madridi csúcstalálkozóján „a józan ész kerekedik felül, és semmilyen olyan döntést nem születik, amelyik a konfliktust eszkalálná”.

Kijelentette, hogy Magyarország földgázellátása, és összességében az ország energiaellátása teljesen biztos alapokon áll. „A földgáz és a kőolaj is minden nap szerződés szerint, menetrend szerint, zavartalanul és mindenfajta fennakadás nélkül érkezett”

– mondta, és hozzátette: Magyarországnak hosszú távú, tizenöt éves gázvásárlási szerződése van a Gazprommal.

Szijjártó azt mondta, amikor felmerültek olyan hírek, hogy egyes országokba a Gazprom leállítja a szállítást, telefonon beszélt a társaság vezérigazgatójával, valamint Oroszország energiaellátásért is felelős miniszterelnök-helyettesével, akik biztosították arról, hogy Magyarország felé teljesíteni fogják szerződéses kötelezettségeiket. „Sok más nyugat-európai vállalathoz hasonlóan az MVM is olyan módon fizet a földgázért, amit a szállító előír” – tette hozzá.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!