Csak sikeres ellentámadás után tárgyalna újra Ukrajna

2022. június 18. – 11:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tervezi Ukrajna, hogy tárgyalásokba bocsátkozna Oroszországgal – közölte az orosz erők által február 24-én Ukrajna ellen megindított invázió után rövid ideig vitt tárgyalás ukrán delegációjának vezetője. David Arahamija szerint ez augusztus végéig megváltozhat, „sikeres ukrán ellentámadások esetén bizonyos régiókban” – mondta az Amerika Hangjának Arahamija.

Egyelőre Harkiv közelében voltak ukrán ellentámadások, ám az utóbbi időben ismét intenzívebben érik orosz tüzérségi támadások az egykor 1,4 milliós várost.

Emellett Szeverodonyeck környékén erősített pozícióin az orosz hadsereg, így a sikeres ellentámadás közelgő esélye kevésbé látszik, nnak ellenére, hogy az orosz erők sokkal nagyobb veszteséggel, sokkal lassabban haladnak, mint ahogyan azt a február 24-i támadással Oroszország tervezte.

Arahamija szerint a tárgyalási alap az lenne, ha az ukrán erők vissza tudnák szorítani az orosz csapatokat, vagy azok maguktól visszavonulnának a február 24-én érvényes frontvonalak mögé, azaz a 2014-ben felerészben elfoglalt Donyeck és Luganszk megyék szakadár területeire, illetve délen a Krím félszigetre. Ez összesen körülbelü 45 ezer négyzetkilométeres, hivatalosan Ukrajnához tartozó területet jelent, ehhez képest jelenleg Oroszország – és az általa függetlennek elismert donyecki és luganszki szakadárok – összesen 130 ezer négyzetkilométert tartanak ellenőrzésük alatt, azaz a 603 ezer négyzetkilométeres Ukrajna több mint 20 százalékát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!