Negyvenegy év után szabadon engedték Ronald Reagan merénylőjét

2022. június 16. – 09:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

John Hinckley, aki 1981-ben megsebesítette Ronald Reagan elnököt és másik három embert, 41 év után szabadon távozhatott – írja a Reuters.

Erről a döntés már tavaly szeptemberben megszületett, a merénylőnek azonban egészen mostanáig várnia kellett tényleges szabadlábra helyezésére. Hinckley-t az esküdtszék 1982-ben az elmeállapota miatt nem találta bűnösnek.

„41 év 2 hónap és 15 nap után VÉGRE SZABADSÁG!!!”

– írta ki a Twitterre a 67 éves merénylő szerdán.

2016-ban a bíróság már engedélyezte Hinckley-nek, hogy kiköltözzön a washingtoni pszichiátriai intézetből, ahol három évtizede élt, mindeddig azonban korlátozták helyváltoztatási és internethasználati jogát. Az illetékes bíró szerint a merénylő már nem jelent veszélyt, ezért döntött a korlátozások feloldásáról.

Reagan lánya, Patti Davis a Washington Postban megjelent véleménycikkében tavaly szeptemberben azt írta, ellenzi Hinckley szabadon bocsátását. Davis attól tart, hogy a merénylő megpróbálhat kapcsolatba lépni vele.

A férfi Washingtonban lőtt rá az akkori elnökre, aki a tüdején sérült meg. A támadás másik három sérültjének egyike James Brady fehér házi szóvivő volt, aki marandó sérülései miatt kerekesszékbe kényszerült, és felépülése után a fegyvertartás szigorításának szószólójává vált, valamint Timothy McCarthy, az elnök és magas rangú politikusok biztonságára felügyelő titkosszolgálat ügynöke és Thomas Delahanty rendőr.

A merényletkísérlet negyvenéves évfordulóján részletesen is foglalkoztunk a történettel, amiről itt olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!