Feltétel nélkül szabadon engedik a férfit, aki megpróbálta megölni Ronald Reagant

2021. szeptember 27. – 23:27

Feltétel nélkül szabadon engedik a férfit, aki megpróbálta megölni Ronald Reagant
Hinckley néhány héttel a támadás előtt a Fehér Háznál – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Ronald Reagan egykori amerikai elnök ellen 1981-ben merényletet elkövető John Hinckley feltétel nélküli szabadlábra helyezéséről döntött Paul Friedman járási bíró – írja az MTI.

Friedman 2016-ban már engedélyezte, hogy Hinckley elhagyja azt a washingtoni pszichiátriai kórházat, ahol harminc éven át élt, de korlátozta helyváltoztatási és internethasználati jogát.

A bíró a hétfői meghallgatáson kijelentette, hogy a megmaradt korlátozások feloldását tervezi, arra hivatkozva, hogy a most 66 éves Hinckley-nél nem mutatkoznak aktív mentális betegség tünetei, 1983 óta nem tanúsít erőszakos magatartást, és nem mutat érdeklődést a fegyverek iránt. A bíró a tervek szerint a jövő héten adja ki döntéséről az írott utasítást.

Kacie Weston szövetségi ügyész a meghallgatáson azt mondta, hogy az igazságügyi minisztérium egyetért azzal, hogy Hinckley-t feltétel nélkül szabadlábra kell helyezni. Hozzátette, ugyanakkor, hogy a korlátozásokat hivatalosan csak 2022 júniusában kell feloldani, hogy az ügyészek továbbra is tanulmányozhassák Hinckley életét édesanyja halála után.

A testőrök és a rendőrök hamar lefegyverezték a támadót, mások a súlyos sérülteket próbálták ellátni – Fotó: Bettman / Getty Images
A testőrök és a rendőrök hamar lefegyverezték a támadót, mások a súlyos sérülteket próbálták ellátni – Fotó: Bettman / Getty Images

Az 1981-es gyilkossági kísérlet során – amelyet az akkor 25 éves Hinckley azért akart elkövetni, hogy felhívja magára A taxisofőr című filmben látott Jodie Foster színésznő figyelmét – Reagan a tüdején sebesült meg, de gyorsan felgyógyult.

A férfi Washingtonban lőtt rá az elnökre, a Hilton szálloda előtt. A támadás másik három sérültjének egyike James Brady fehér házi szóvivő volt, aki marandó sérülései miatt kerekesszékbe kényszerült, és felépülése után a fegyvertartás szigorításának szószólójává vált, valamint Timothy McCarthy, az elnök és magas rangú politikusok biztonságára felügyelő titkosszolgálat ügynöke és Thomas Delahaty rendőr.

A kísérletnek márciusban volt a 40 éves évfordulója, részletesen ebben a cikkünkben írtunk az esetről.

Hinckley-t az esküdtszék 1982-ben az elmeállapota miatt nem találta bűnösnek.

Kövess minket Facebookon is!