Titokzatos bélbetegség ütötte fel a fejét Észak-Koreában

2022. június 16. – 16:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akut béljárvány kitörését jelentette be az észak-koreai állami hírügynökség, írja a BBC. Az újabb megbetegedési hullám különösen rosszul jön a súlyos koronavírus-járvánnyal küszködő országnak.

Egészségügyi szakértők azt gyanítják, a titokzatos betegség tífusz, esetleg kolera lehet. Az országot irányító Kim Dzsongun szigorú karanténintézkedéseket vezetett be a járvány megfékezésének érdekében.

Az észak-koreai állami hírügynökség május közepén jelentette be, hogy az országban tömeges „lázas megbetegedés” ütötte fel a fejét április vége óta. A megnevezés alatt a Covid-19 omikron variánsát kell érteni, ami május végi adatok szerint már több mint kétmillió embert fertőzött meg az országban.

Május 30-án az észak-koreai rezsim máris bejelentette a járvány első hulláma feletti győzelmet, és feloldotta a fővárosban, Phenjanban érvényben lévő korlátozásokat.

Kim Dzsongun és felesége gyógyszereket küld a járvány sújtotta Hedzsu városának 2022. június 16-án – Fotó: STR / AFP
Kim Dzsongun és felesége gyógyszereket küld a járvány sújtotta Hedzsu városának 2022. június 16-án – Fotó: STR / AFP

A rendkívül szegény és bezárkózott ország a világjárvány alatt még inkább elszigetelte magát a külvilágtól, ami a nem túl acélos gazdaság még mélyebb válságával járt. A koronavírus megjelenésével viszont úgy tűnik, a járvány elleni harc is megbukott. Arról, hogy a rezsim oltások és gyógyszerek helyett rakétákkal és fűzfalevéllel próbálta kezelni a járványhelyzetet, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!