Az ukránok szerint naponta ezer ukrán katona hal vagy sebesül meg a donbaszi harcokban

2022. június 16. – 09:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Naponta ezer ukrán katona hal vagy sebesül meg a donbaszi harcokban, a védekezés legnagyobb problémája mégis az, hogy Ukrajnának több fegyverre és lőszerre van szüksége – mondta Washingtonban David Arahamija, az ukrán kormány főtárgyalója. A politikus arról számolt be, hogy Ukrajna egymillió katonát verbuvált eddig, és további kétmilliót képes még csatasorba állítani.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június elején naponta 60-100 elesett ukrán katonáról beszélt, míg most az Arahamijával tárgyaló Mark Milley amerikai vezérkari főnök naponta százra becsülte a halottak és négyszázra a sebesültek számát. Miller azt is mondta, hogy Oroszország csak tetemes veszteségek árán és csak fokozatosan tud területet szerezni, mer az ukrán erők hatékonyan védekeznek.

Arahamija a béketárgyalások lehetőségére is kitért: szerint mindkét fél tudja, hogy nem most van az ideje a tárgyalásoknak, ennek ellenére tisztában van azzal, hogy a háborút kompromisszummal kell lezárni. Ugyanakkor az ukrán közvélemény az orosz háborús bűnök és vérengzések következtében egyáltalán nem támogatja a tárgyalásokat Moszkvával. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!