Zelenszkij: Bátorságot, bölcsességet és taktikai tudást nem lehet importálni

2022. június 15. – 23:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodomir Zelenszkij szerdán is kiadta szokásos, esti videós beszédét, amit a külföldi sikerek bemutatásával kezdett. Megemlítette az USA egymilliárd dolláros katonai és 225 millió dolláros humanitárius segélycsomagjait, a Boris Johnsonnal való egyeztetését, a harmadik rammsteini típusú találkozót és azt, hogy Kijevben jártak a montenegrói, albán és északmakedón miniszterelnökök – bár utóbbi csak virtuálisan.

A három ország Zelenszkij szerint határozott döntést hozott arról, hogy támogatják Ukrajna EU-s csatlakozását, amiről az elnök a Cseh parlamentben azt mondta, hogy a tagjelöltség nemcsak Ukrajnának, hanem az egész Európai Uniónak rengeteget jelentene.

Az esti videóüzenetben azt mondta, hogy az oroszok nem nézik tétlenül ezeket a diplomáciai sikereket, hanem a gázellátással megint nyomást helyeztek Európára, felpörgették az álhírek gyártását, és „felerősítették a békés városok ágyúzását”.

Kitért arra, hogy szerinte az elmúlt 112 napban az ukrán hadsereg bebizonyította, hogy a csatatéren tanúsított bölcsesség és taktikus gondolkodás komoly eredményekhez vezet, még a nagy orosz számbeli és fegyverzeti előny ellenére is. Egyelőre le tudják ezt küzdeni, de mindennap további fegyverszállítmányokért kampányol.

„De bátorságot, bölcsességet és taktikai tudást nem lehet importálni. A hőseinkben megvannak”

– jelentette ki.

Szerdán 284 katonának ítélt meg állami kitüntetést, közülük 60-an posztumusz kapták meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!