Az utolsó pillanatban akadályozták meg, hogy felszálljon az első gép, amivel a brit kormány Ruandába deportált volna illegális bevándorlókat

2022. június 15. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítélete az utolsó pillanatban akadályozta meg, hogy felszálljon az első repülőgép, ami illegális bevándorlókat szállított volna Nagy-Britanniából a kelet-afrikai Ruandába – írja a BBC.

A brit kormány tervei szerint az első, félmillió fontért bérelt Boeing 767-es gép kedd este 22:30-kor szállt volna fel egy Wiltshire megyei katonai repülőtérről legalább hét kitoloncolt személlyel a fedélzetén, ám percekkel a felszállás előtt törölték a járatot a strasbourgi bíróság jogi döntés miatt. 22:15-re az összes utast leszállították a repülőgépről, amely ezután visszatért Spanyolországba.

Az Emberi Jogok Európai Bíróság határozata szerint a K. N. nevű iraki férfi „visszafordíthatatlan károkozás valós veszélyével” nézett volna szembe, ha a járaton marad. Korábban a londoni legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy K. N.-t később vissza lehet küldeni Nagy-Britanniába, ha az erre irányuló kérelme sikerrel jár, ugyanakkor az EJEB szerint nincs olyan jogilag kikényszeríthető mechanizmus, amely biztosítaná, hogy a férfi valóban visszatérhessen Kelet-Afrikából. Ez a döntés arra késztette a többi kitoloncolt személyt, hogy fellebbezzenek a kitoloncolás ellen, így végül az összes kitoloncolási határozatot törölték.

A brit kormány által bérelt Boeing 767-es gép 2022. június 14-én, Wiltshire megyében – Fotó: Vudi Xhymshiti / 2022 Anadolu Agency via AFP
A brit kormány által bérelt Boeing 767-es gép 2022. június 14-én, Wiltshire megyében – Fotó: Vudi Xhymshiti / 2022 Anadolu Agency via AFP

A strasbourgi bíróság azt mondta, hogy az ENSZ aggályokat fogalmazott meg amiatt, hogy a Ruandába szállított menedékkérők nem jutnak majd hozzá a menekültstátuszuk megállapítására szolgáló „tisztességes és hatékony” eljárásokhoz. Azt is megjegyezték, hogy a londoni legfelsőbb bíróság elismerte, komoly aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Ruandát helyesen értékelték-e biztonságos harmadik országnak.

Priti Patel brit belügyminiszter „csalódottságát” fejezte ki a történtek miatt, de hozzátette: „A következő járat előkészítése már folyamatban van.” „Jogi csapatunk felülvizsgálja az ezzel a járattal kapcsolatos minden egyes döntést, és a következő járatra való felkészülés most kezdődik” – mondta.

A brit kormány áprilisban jelentette be, hogy Ruandába deportálná azoknak az illegális bevándorlóknak egy részét, akik a La Manche csatornán keresztül, kis csónakokban vagy kamionok rakterében bujkálva jutottak el Nagy-Britanniába. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a tervezettel „megszámlálhatatlan életet tudnak majd megmenteni az emberkereskedelemtől”. A terv célja hosszú távon az, hogy az illegális bevándorlók ne Nagy-Britanniában, hanem onnan 6500 kilométernyire, Ruandában várják meg, amíg elbírálják a menekültkérelmüket. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!