Beutazási tilalmat adott ki Moszkva több tucat brit riporternek és a hadiipar szereplőinek

2022. június 14. – 18:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucat brit újságírónak, és a brit hadiipar több szereplőjének is megtiltották a belépést Oroszországba – erről számolt be a moszkvai külügyminisztérium közleménye alapján a BBC.

A brit közmédium Ukrajnából is tudósító újságírói mellett nem léphetnek be mostantól Oroszország területére a Times, a Daily Telegraph, a Guardian, az Independent napilapok szerkesztői, valamint a Sky News, a Channel 4 és az ITV több riportere sem. Sőt, a BBC esetében még a főigazgató Tim Davie is az orosz határőrök 49 fős tiltólistájára került.

Bár áprilisban az orosz kormány még azt hirdette, hogy nem tervezi külföldi újságírók kitiltását, most mégis meglépték ezt. Moszkva ugyanis a közlemény szerint ezzel a lépéssel reagálna a nyugati szankciókra és az orosz állami médiumok elleni nyomásgyakorlásra.

A 29 újságíró Moszkva szerint „szándékosan megtévesztő és egyoldalú híreket terjesztett Oroszországról, valamint az ukrajnai és a donbaszi eseményekről”, ráadásul „hozzájárulnak az oroszok elleni gyűlöletkeltéshez a brit társadalomban”.

További 20 magánszemélyt pedig azért tiltottak ki, mert „kapcsolatban áll a brit hadiiparral”. Ilyen szereplő Moszkva szerint többek között a brit haditengerészet vezérkari főnöke, Ben Key, de felkerültek a listára a BAE Systems és a Thales UK repülőipari cégek vezetői is, írja a BBC.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!