Tűz ütött ki a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben, ahol több száz civil bujkál

2022. június 12. – 08:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerhij Hajdaj, Luhanszk régió vezetője arról beszélt egy ukrán tévécsatornának, hogy a folyamatos orosz bombázás miatt hatalmas tűz ütött ki a Szeverodonyeckben található Azot vegyi üzemben, ahol több száz (egyes ukrán közlések szerint 800) civil bujkál a harcok elől. A tűz azután kezdődött, hogy az üzem megrongálódott hűtőelemeiből több tonna olaj kezdett el szivárogni. Arra nem tért ki Hajdaj, hogy voltak-e sérültjei vagy halálos áldozatai a tűzesetnek, illetve hogy sikerült-e eloltani a tüzet.

Hajdaj közleményében elismerte, hogy a város nagy része már az oroszok kezén van. Elmondása szerint az ukrán csapatok nyerik az utcai ütközeteket, azonban az orosz tüzérséggel szemben tehetetlenek, emeletről emeletre bombázzák le a fedezékül használt házakat. A régió kormányzója arra számít, hogy az oroszok vasárnap vagy hétfőn mindent eldöntő támadást hajtanak végre.

Szeverdonyecket hónapok óta ostromolják az orosz hadsereg. A városnak azért van stratégiai jelentősége, mert elfoglalásával az oroszok átvehetik a teljes ellenőrzést a luhanszki régió felett, amely egyike annak a két keleti tartománynak, amelyre Moszkva a szakadárok nevében igényt tart.

(BBC)

Az Azot vegyi üzem Szeverdonyeckben – Fotó: Luhansk Region Police
Az Azot vegyi üzem Szeverdonyeckben – Fotó: Luhansk Region Police

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!