Biden: Zelenszkij hallani sem akart az orosz invázióról szóló figyelmeztetésekről

2022. június 11. – 09:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök pénteken egy demokrata adománygyűjtő rendezvényen vett részt Los Angelesben, ahol mondott pár szót az orosz–ukrán háborúról is. Biden szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdetben „hallani sem akart arról”, hogy az amerikai hírszerzés olyan információkat gyűjtött, amelyek szerint Oroszország invázióra készül.

„A második világháború óta nem történt ilyesmi. Tudom, hogy sokan azt gondolták, hogy talán túlzok. De tudtam, hogy olyan adatokkal rendelkezünk, amelyek alátámasztják, hogy ő – mármint Vlagyimir Putyin orosz elnök – be fog vonulni Ukrajnába. Nem volt kétségem” – mondta Biden, hozzátéve: „Zelenszkij hallani sem akart erről, ahogy sokan mások sem. Megértem, hogy miért nem akarták ezt hallani, de Putyin bevonult.”

Az Egyesült Államok jóval azelőtt elkezdte kongatni a vészharangot, hogy Putyin február 24-én bejelentette az Ukrajna elleni „különleges katonai művelet” elindítását. Többek között a kijevi amerikai nagykövetséget már február 14-én bezáratták, és a diplomáciai képviseletüket ideiglenesen áthelyezték a nyugat-ukrajnai Lvivbe.

A háború február 24-i kezdete előtti hetekben Zelenszkij nyilvánosan fejezte ki nemtetszését, amikor a Biden-adminisztráció tisztviselői többször is figyelmeztették, hogy az orosz invázió nagy valószínűséggel bekövetkezik. Az ukrán elnök akkoriban leginkább amiatt aggódott, hogy a háborúról szóló híresztelések rontják Ukrajna gazdasági helyzetét.

(AP)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!