Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a szeparatisták előbb vagy utóbb elengedik a halálra ítélt hadifoglyokat

2022. június 11. – 13:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy megmentse a Donyecki Népköztársaság által halálra ítélt három hadifoglyot. A brit Aiden Aslint és Shaun Pinnert, valamint a marokkói állampolgárságú Saaudun Brahimot Mariupolban fogták el az oroszbarát szeparatisták. A donyecki bábkormány „zsoldos tevékenységekért, valamint a hatalom megszerzésére és a Népköztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló tevékenységért” ítélte el őket.

„Mind a védelmi minisztérium, mind a fogolycserével foglalkozó hírszerzési főigazgatóság minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy ezek a külföldi állampolgárok megmeneküljenek” – mondta Fedir Veniszlavszkij, az ukrán parlament biztonsági és védelmi bizottságának tagja.

Eközben Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt írta a Facebookon, hogy hisz abban, hogy a szeparatista hatóságok végül racionálisan fognak cselekedni, mert tisztában vannak azzal, hogy milyen helyrehozhatatlan következményekkel járna rájuk és az oroszokra nézve, ha tényleg kivégeznék őket.

„Az ideiglenesen megszállt Donyeckben a terroristák fiktív bírósága »elítélte« az ukrán fegyveres erők három katonáját: Aiden Aslint, Shaun Pinnert és Saadun Brahimot. Ők külföldi állampolgárok, de mégis ukrán katonák. A szervezők jól tudják, hogy a kirakatperüknek semmilyen joghatása nincs. Még az orosz bíróság is úgy döntött, hogy elkerüli ezt az ügyet, és átadta azt egy donyecki szélhámos csoportnak. Nem tudom, mi jár a terroristák fejében, de valami azt súgja, hogy végül, így vagy úgy, előbb vagy utóbb, de ezt a három katonát kicserélik (vagy más módon hazajutnak)” – írta Verescsuk.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!