Ezt tudjuk eddig az Ukrajnában oroszbarát szeparatisták által halálra ítélt brit és marokkói katonák ügyében

2022. június 10. – 13:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Csütörtök éjjel derült ki, hogy donyecki oroszbarát szeparatisták halálra ítéltek három, az ukrán seregben szolgáló külföldi férfit. Közülük ketten britek, a harmadik férfi pedig marokkói. A két brit már évek óta szolgált az ukrán seregben, nem a háború miatt érkeztek, a marokkói férfi egyetemre járt Kijevben.
  • A két brit évek óta Ukrajnában él, és katonaként szolgálnak. Nem a háború idején érkeztek zsoldosként.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy „az említett perek a Donyecki Népköztársaság jogszabályai alapján zajlanak, mivel a szóban forgó bűncselekményeket ott követték el.”
  • Egy brit parlamenti képviselő szerint az egyetlen személy, aki azonnal megoldhatná a helyzetet, az az orosz elnök, Vlagyimir Putyin. Robert Jenrick „háborús bűncselekménynek”, „teljesen felháborítónak” és „a nemzetközi jog durva megsértésének” nevezte az ítéletet. Azt mondta, hogy a két férfit lényegében túszként használták az oroszbarát erők a térségben.
  • Egy magas rangú ukrán tisztviselő, Vadim Denysenko belügyminisztériumi tanácsadó szerint Oroszország túszként akarja felhasználni azt a két britet és marokkóit, akiket az orosz erők elleni harc miatt ítéltek halálra, hogy nyomást gyakoroljon a nyugatra a béketárgyalások érdekében. Az ukrán álláspont szerint az ítéletnek nincs jogereje, és hogy a férfiak az ukrán fegyveres erők tagjai voltak, és a genfi egyezmény védelme alá tartoznak.
  • Boris Johnson brit miniszterelnök megdöbbentőnek a halálos ítéletét, és utasította a minisztereket, hogy tegyenek meg mindent, ami tőlük telik a szabadon bocsátásuk érdekében, közölte pénteken Johnson szóvivője.
  • Liz Truss külügyminiszter telefonon egyeztetett az ukrán külügyminiszterrel, és azt mondta, hogy a páros halálos ítélete „a genfi egyezmény égbekiáltó megsértése”.
  • Az orosz és az ukrán delegáció többször tárgyalt online és személyesen is az orosz csapatok február 24-i bevonulása óta, de több mint egy hónapja nem volt ilyen alkalom.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!