Az ukránok szerint Oroszország 600 ezer tonna gabonát lopott el tőlük, Zelenszkij szerint milliók éhezhetnek majd

2022. június 9. – 09:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország 600 ezer tonna gabonát lopott el Ukrajnától, amit az oroszok által megszállt Krím-félszigeten lévő Szevasztopol kikötőjébe szállították, majd onnan továbbszállították a Közel-Keletre, állítja az Ukrán Agrártanács Közössége. A szervezet szerint a gabonát Ukrajna déli, megszállt területeiről lopták el.

Ezért pedig büntetőeljárást indítanak, „hogy a nemzetközi bíróságokon keresztül követeljék, hogy Oroszország kártalanítsa azokat, akiket ezek a cselekmények érintettek”. A CNN korábban azt írta, a gabonát konvojokkal vitték ki dél-ukrajnai farmokról Krímbe.

Nemzetközi becslések szerint 20-25 millió tonnányi gabona rekedhetett Ukrajnában a háború miatt. A Kereskedelmi Világszervezet szerint ezt a gabonát nem sikerül a következő betakarítás előtt kihozni az országból, akkor az élelmiszer kárba megy, és hosszú éveken át hiányozni fog a nemzetközi gabonapiacról.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ha Oroszország nem engedi Ukrajnának, hogy gabonát exportáljon a kikötőiből, akkor világszerte emberek milliói éhezhetnek majd. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!