Ukrán vezérkar: Az ukrán oldalon harcoló külföldieket ugyanolyan jogok illetik meg, mint az ukrán katonákat

2022. június 8. – 17:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden külföldi állampolgárt és hontalan személyt, aki az ukránok oldalán harcol a háborúban az ukrán fegyveres erők ukrán állampolgárságú tagjaival azonos jogok illetnek meg – közölte az ukrán vezérkar. Közleményükben azt írták, az 1992-es katonai szolgálatról szóló törvény alapján a nem ukrán állampolgárságú harcosok önkéntes katonai szolgálatot teljesítő személyeknek minősülnek, így pedig a többi katonával azonos nemzetközi jogi vádelem illeti meg őket, vonatkozik rájuk például az 1949-es genfi egyezmények és azok kiegészítő jegyzőkönyvei.

Eddig kérdéses volt, hogy ha ezek a külföldiek esetleg orosz fogságba esnek, ugyanarra a hadifogolystátuszra és védelemre jogosultak-e, mint az ukrán állampolgárok. Az ukrán vezérkar szerint erre a kérdésre egyértelmű igen a válasz. A genfi egyezmények tiltják például a hadifoglyokkal szembeni erőszakot, és a foglyok megfélemlítését is.

Egy marokkói és két brit állampolgárságú harcos orosz fogságban – Fotó: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik
Egy marokkói és két brit állampolgárságú harcos orosz fogságban – Fotó: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más ukrán politikusok a háború kitörése óta többször felszólították az Ukrajnáért harcolni akaró külföldieket, hogy csatlakozzanak az ukrán fegyveres erőkhöz, és létre is jött a hadseregben egy Nemzetközi Légió nevű egység, amiben 52 ország állampolgárai harcolnak. (UNIAN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!