Az oroszok népszavazást rendeznének a zaporizzsjai terület megszállt részein

2022. június 8. – 16:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A nép dönt majd a zaporizzsjai terület jövőjéről. A népszavazás megtartását még idén tervezzük” – nyilatkozta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek Vlagyimir Rogov, a régió orosz megszállás alatt álló részeinek vezetője, de konkrétumokat nem árult el a népszavazásról.

A zaporizzsjai területnek kb. 60 százaléka áll jelenleg orosz megszállás alatt, miközben a régió központját, Zaporizzsja várost még mindig az ukránok ellenőrzik. A Reuters szerint a zaporizzsjai terület orosz megszállás alatt álló részén a háború kitörése előtt kb. 1,2 millióan éltek, hogy most hányan vannak, arról nincs biztos adat.

A Reuters szerint a szintén megszállt, szomszédos herszoni terület orosz vezetői is hasonló népszavazás megrendezéséről beszéltek, miközben az ukrán kormány szerint minden ilyen, megszállt területen tartott népszavazás törvényellenes, és minden bizonnyal csalásokkal befolyásolják majd az oroszok az eredményt is. A Kreml szerint viszont az adott területen élő embereknek kell eldönteniük, milyen jövőt akarnak maguknak. Rogov azt mondta, a megszállt területen élők többsége szeretne végre „visszatérni” Oroszországhoz.

Az oroszok a most említettekhez hasonló népszavazást tartottak 2014-ben a Krímben is, ennek eredményét a nyugati szövetségi rendszer szinte minden állama törvénytelennek tartja. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!