Salvini más jövőt képzel el a Fidesznek, mint Navracsics

2022. június 7. – 20:26

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb vita kezd kibontakozni Európában – egyelőre még csak közvetetten –, ennek középpontjában pedig Orbán Viktor és a Fidesz áll. Az egyik sarokban az egykori olasz belügyminiszter, Matteo Salvini érvel, aki az MTI szerint kedden Rómában azt mondta újságíróknak, hogy „továbbra is célom, hogy Orbán Viktorral közös európai jobbközép pártcsaládot hozzunk létre, annál is inkább, mivel az Európai Néppárt a történetében még soha nem volt ennyire gyenge, és ennyire kevés országban kormányon, mint jelenleg”.

Salvinivel szemben Navracsics Tibort, az ötödik Orbán-kormány tárca nélküli miniszterét látjuk, aki a napokban az Atv.hu-nak azt nyilatkozta, hogy KDNP-s tagságát aktiválva azon dolgozik, hogy a Fidesz újra az Európai Néppárt (EPP) tagja legyen. A kormányba visszatérő Navracsics kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy Orbán tud arról, hogy ő éppen azon van, hogy közelítse a Fideszt a Néppárthoz, és nem ellenzi.

Navracsics státuszához érdemes megjegyezni, hogy a politikus tagja a Fidesznek is, és akkor döntött a KDNP-s tagságának aktiválása mellett, amikor Orbán pártja kilépett a Néppártból. Abból az európai pártcsaládból, amiről a fideszes kommentátorok a kilépés után kijelentették, hogy ott gerinctelen csúszómászók kötnek elvtelen alkukat. Ide közelítené Navracsics újra a Fideszt, a KDNP-s Hölvényi György pedig azóta is tagja a Néppártnak.

A Fidesz jövőjét az Európai Parlamentben valószínűleg befolyásolja, hogy 2023 tavaszán parlamenti választásokat tartanak Olaszországban (egy évre rá pedig EP-választások lesznek). Salvini most arra számít, hogy a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérekkel közösen kormányra fognak kerülni, és az a párt nevezi majd meg a következő miniszterelnököt, amelyik a több szavazatot kapja.

Miközben Salvini Orbánnal szeretne új jobboldali európai pártcsaládot, érdekes látni, hogy hiába lépett ki a Fidesz a Néppártból, az elmúlt egy évben a magyar kormányzópárt képviselői a legtöbb kérdésben az EPP-vel együtt voksolnak, és még a liberálisokkal is hajlamosabbak együtt szavazni, mint a Le Pen–Salvini-féle tömbbel.

További részletek az uniós árva Fidesz elmúlt évéről ebben a cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!