Bizalmatlansági szavazást kezdeményezett három EP-képviselő Ursula von der Leyen ellen

2022. június 7. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Három vezető európai parlamenti képviselő bizalmatlansági szavazást kezdeményezett Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök ellen – írja a Euronews. Az indítványt hétfőn írta alá a Renew Europe három vezető európai parlamenti képviselője, Luis Garciano, alelnök, Sophie in't Veld holland EP-képviselő és Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök.

A politikusok szerint Lengyelország még mindig nem tartja be a jogállamisági kritériumokat, védi teljes mértékben azt a bírák fegyelmi rendszerének reformjával, ezért nyújtottak be bizalmatlansági indítványt az Európai Bizottság elnöke ellen.

Az Európai Bizottság szerdán hagyta jóvá Lengyelország helyreállítási tervét, a több milliárd eurót viszont csak azután fogják átutalni, hogy Varsó végrehajtotta a kért reformokat az igazságszolgáltatásban. Ezzel Magyarország marad az egyetlen ország, amelyek tervére még nem bólintott rá az uniós végrehajtó szerv.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Varsóba utazik, hogy bejelentse a megállapodást, amelynek értelmében Lengyelország 23,9 milliárd euró támogatást és 11,5 milliárd euró olcsó kölcsönt kap.

Az uniónak komoly kifogásai vannak a lengyel igazságszolgáltatás utóbbi évekbeli átalakításával szemben. Ahogy ebben a cikkünkben írtunk róla, a lengyel kormány fokozatosan átszabta a bírósági rendszert: bírókat kényszernyugdíjaztak, politikai kinevezettekkel kibővítették az igazságszolgáltatási tanácsot, és PiS-közeli tagokkal létrehozták a felügyeleti tanácsot.

Az uniós jogállamisági jelentés szerint a lengyel bíróságok függetlensége és pártatlansága emiatt nem biztosított, a rendszerben benne van az igazságszolgáltatás feletti politikai kontroll és nyomásgyakorlás lehetősége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!