Ohio államban felfegyvereznék a tanárokat, így előznék meg az iskolai lövöldözéseket

2022. június 4. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Ohio államban egy olyan törvénytervezetet készülnek elfogadni, amely lehetővé tenné, hogy a tanárok és más iskolai alkalmazottak fegyvert viseljenek az iskolákban, miután elvégezték egy gyorsított, legfeljebb 24 órás alapkiképzést – írja a Reuters.

A javaslat támogatói azt remélik, hogy a felfegyverzett tanárok csökkentik az iskolai lövöldözések gyakoriságát. Szerintük ez lehetővé tenné az iskolai személyzet számára, hogy már a rendőrség közbelépése előtt szembeszálljon egy fegyveres támadóval. Ugyanakkor a törvényjavaslat ellenzői, köztük tanári szakszervezetek és az állami rendőrtisztek fő szakszervezete szerint a javaslat csak még veszélyesebbé tenné az iskolákat a gyerekek számára.

Az ohiói törvényjavaslatot tíz nappal azután véglegesítették, hogy egy gépfegyveres tinédzser megtámadott egy iskolát a texasi Uvaldéban. A mészárlásban tizenkilenc diák és két tanár vesztette életét. Erről az iskolai lövöldözésről itt írtunk bővebben.

A törvényjavaslat felülbírál egy tavalyi ohiói legfelsőbb bírósági határozatot, amely előírta, hogy a tanároknak a rendőrök képzésével egyenértékű, több mint 700 órás fegyverhasználati képzésben kell részesülniük. Ha a kormányzó aláírja a törvényt, akkor a törvény legalább 24 órás képzési kötelezettséget írna elő azon tanárok számára, akik önként vállalják, hogy fegyvert viselnek az iskolákban – írja az ABC News.

Mike DeWine, Ohio republikánus kormányzója azt mondta, hogy aláírja a törvényjavaslatot.

A törvényt a republikánus irányítású ohiói közgyűlés a héten már elfogadta. „Az iskoláinkban kialakult vészhelyzetekben másodpercek számítanak, és tragédiák lennének megelőzhetők” – mondta Thomas Hall képviselő, a törvényjavaslat egyik támogatója. A javaslat szerint a fegyvert viselő tanároknak egy háttérellenőrzésen is át kellene átesniük, és minden évben egy 8 órás kiegészítő képzésen kellene részt venniük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!