Nem vonják felelősségre Trump volt kabinetfőnökét, aki nem ment el a Capitolium ostromát vizsgáló bizottság elé

2022. június 4. – 08:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem emelnek vádat a korábbi amerikai elnök, Donald Trump kabinetfőnökeként dolgozó Mark Meadows ellen, jelentették be az igazságügyi minisztérium illetékesei – írja az NBC News

A döntést annak ellenére hozta meg a minisztérium, hogy az amerikai képviselőház még tavaly decemberben megszavazta Meadows felelősségre vonását. Azért szerették volna bíróság elé állítani, mert a korábbi kabinetfőnök megsértette a kongresszus szabályait, miután nem működött együtt a washingtoni Capitolium január 6-i ostromát kivizsgáló bizottsággal.

A minisztérium azt is elutasította, hogy a kabinetfőnök helyettese, Dan Scavino ellen vádat emeljen. Ezek a döntések kudarcot jelentenek a 2021. január 6-i zavargásokat kivizsgáló bizottságnak. Igaz, az ügyészek hiába emeltek volna vádat a két volt tisztségviselő ellen, elítélésük esetén sem kötelezhették volna őket az együttműködésre a vizsgálóbizottsággal.

A 62 éves Mark Meadows fontos tanúnak számít, mivel a Capitolium ostromakor Donald Trump amerikai elnökkel együtt volt a Fehér Házban. Meadows több ezer oldalnyi dokumentumot adott át a bizottságnak, köztük elektronikus üzenetváltásokat és SMS-eket. A volt kabinetfőnök azzal érvel, hogy bizalmas információkkal is rendelkezik, és mint az elnök egykori vezető munkatársát, nem lehet tanúvallomásra kényszeríteni.

A vádemelést megúszó Mark Meadows bár online, de részt vett az amerikai jobboldal májusban, Budapesten megtartott konferenciáján, a CPAC Hungary nevezetű összejövetelen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!