Romániában továbbra is állítanak ki szüzességi bizonyítványokat

2022. június 03. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

Kérésre továbbra is kibocsátanak szüzességi bizonyítványokat Romániában, idézi a Dela0.ro oknyomozó oldalt a Transtelex. Annak ellenére állítanak ki ilyen iratokat állami törvényszéki orvostani intézetek, hogy az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudománytalannak nevezte a beavatkozást, és már 2018-ban kérte azonnali betiltásukat.

A kérésre kiadott dokumentumok nem összetévesztendők a bűnügyi, illetve egészségügyi kontextusban elvégzett nőgyógyászati vizsgálatokkal. Legtöbbször olyan szülők kérvényezik, akik meg akarnak bizonyosodni lányuk szüzességéről. A folyamat, amit a nemzetközi szervezetek „fájdalmas, megalázó és traumatizáló” beavatkozásként írnak le Romániában a szűzhártya megvizsgálásával zajlik.

A Legfelsőbb Törvényszéki Orvostani Tanács 2022 februárjában jelentetett meg egy ajánlást, amelyben arra kérik az egészségügyi intézményeket, hagyjanak fel a gyakorlattal. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a tanács vezetője, George Cristian Curcă egyben egy olyan intézmény igazgatója is, amely továbbra is kiállít ilyen dokumentumokat. A Tanács jelentése alapján körülbelül 400-460 szüzességi bizonyítványt bocsáthatnak ki évente az országban, áruk 40-50 lej (kb. 3200-4000 forint).

A román igazságügyi minisztérium 2021 novemberében szintén kiadott egy ajánlást, amiben a gyakorlat felszámolását sürgették. A teljes beszüntetéshez azonban ki kellene venni a kérésre kiállított szüzességi bizonyítványt az igénybe vehető törvényszéki orvostani intézeti szolgáltatások közül, amihez Curcă szerint egyelőre minden román állampolgárnak törvényes joga van. Amíg ez fennáll, addig az orvosok nem tagadhatják meg a kérések teljesítését.

A szüzességi vizsgálatot a világ több országában, például Franciaországban és Pakisztánban is betiltották a közelmúltban.