Pakisztánban betiltották a kétujjas „szüzességi tesztet”

2021. január 4. – 14:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bíróság illegálisnak és alkotmányellenesnek minősítette az úgynevezett kétujjas tesztet Pakisztánban – írja az MTI.

Ez egy olyan invazív orvosi beavatkozás, amellyel a szűzhártya sértetlenségét ellenőrzi az orvos, hogy ebből állapítsa meg, a nők részesei voltak-e már vaginális közösülésnek (akár nemi erőszak áldozatainál is). Csakhogy a több évszázados hagyományra visszatekintő tesztnek nincs sem tudományos, sem klinikai alapja, viszont növeli a nemek közti jogi egyenlőtlenségeket, ahogy arra az ENSZ is felhívja a figyelmet. A világszervezet épp ezért két éve követelte, hogy tiltsák be ezt a gyakorlatot Pakisztánban.

A kétujjas teszt több szempontból is problémás az ENSZ érvelése és a lahori bíróság ítélete szerint is:

  • egyrészt nem alkalmas arra, hogy bizonyítsa, sor került-e szexuális aktusra (hiszen a szűzhártya nem csak szexuális aktusban sérülhet, ráadásul a szűzhártyára és a hüvely belső falára is igaz az, hogy óriásiak az egyéni eltérések, az ösztrogénszint, az életkor és még számtalan egyéni változó befolyásolja, hogy milyenek, nincs egyenes összefüggés a szexuális előélettel);
  • a szüzesség nem orvosi, tudományos fogalom;
  • a vizsgálat viszont fájdalmas,
  • ráadásul lealacsonyító, sőt traumatikus is lehet a nők számára;
  • és durván sérti azoknak a lányoknak és nőknek a jogait, akiket alávetnek egy ilyen vizsgálatnak.

A tesztelés lényege – értelem híján – végső soron a hatalomgyakorlás és az ellenőrzés a lányok, nők teste felett az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO szerint. Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk >>>

Pakisztánban tavaly márciusban petíciót indítottak a gyakorlat betiltására. Az iszlámábádi igazságügyi minisztérium pedig már októberben azt javasolta, hogy a teszt eredményét ne vegyék figyelembe a bírósági eljárások során.

A szüzesség ellenőrzésére irányuló tesztek sértik a vonatkozó nemzetközi jogi előírásokat, például a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, valamint a kínzást és az embertelen bánásmódot tiltó nemzetközi egyezményt. Márpedig Pakisztán mindkettőt ratifikálta, ezért sem meglepő a mostani bírósági döntés.

Az ország decemberben szigorított a szexuális bűncselekmények elkövetőire vonatkozó törvényeken, és a legsúlyosabb esetekben kémiai kasztrációt, illetve halálbüntetést helyezett kilátásba. Ezek a jogi lépések a csoportos nemi erőszakot és a gyermekmolesztálást hívatottak megfékezni. A végső lökést az adta meg, amikor Lahor térségében gyermekei szeme láttára megerőszakoltak egy anyát, akit az autójából rángatott ki két fegyveres férfi.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!