Partygate: Boris Johnsont nagyon-nagyon meglepte a pénzbírság

2022. június 1. – 20:11

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson úgy nyilatkozott, hogy „nagyon-nagyon meglepte”, amikor pénzbüntetést kapott azért, mert kiderült: részt vett a járványügyi lezárások idején rendezett, hányással végződő és hajnalig tartó Downing Street-i partikon, írja a Sky News.

Boris Johnson születésnapi összejövetele 2020. június 19-én a miniszterelnöki hivatalban – Fotó: Sue Gray Report / gov.uk
Boris Johnson születésnapi összejövetele 2020. június 19-én a miniszterelnöki hivatalban – Fotó: Sue Gray Report / gov.uk

A brit kormányfő ezt egy hosszabb beszélgetésben mondta el Justine Robertsnek, a Mumsnet (az Egyesült Királyság legnépszerűbb, szülőknek szóló weboldala) alapítójának. Az interjú akkor készült, amikor a partik ügye leginkább napirenden volt a brit sajtóban.

A számos egyéb témát is felölelő beszélgetésben külső kérdésekre is felelni kellett, például annak a tanárnak az érdeklődésére is, aki tudni szerette volna, hogy Johnson hogy maradhatott a posztján a járványügyi lezárások szabályainak megsértése után.

Boris Johnson erre azt válaszolta, hogy nagyon sajnálja a történteket, de a szóban forgó buli számára mindössze egy munkahelyi eseménynek tűnt, és csak nagyon rövid ideig volt a részese, ezért megdöbbent, amikor megbírságolták érte. Hozzátette, hogy még a neki kínált tortából sem evett.

Mint arról beszámoltunk, május 25-én megjelent az úgynevezett Sue Gray-jelentés, mely azt volt hivatott kivizsgálni, hogy mik történtek a brit miniszterelnöki hivatalban és más kormányzati intézményekben a koronavírus-járvány alatt. Egyre több információ jelent meg a médiában ugyanis arról, hogy a kormányzat tagjai, köztük Boris Johnson miniszterelnök, olyan partikon vehettek részt, melyek megszegték a saját maguk által hozott Covid-szabályozásokat.

Sue Gray közszolga 60 oldalas, kilenc fényképet is tartalmazó jelentésében (mely az alábbi linken olvasható teljes terjedelmében) elmarasztaló ítéletet mond a Downing Street-i partikultúráról, és megnevez egy sor magas rangú köztisztviselőt is, akik részt vettek ezeken az eseményeken.

A jelentés részletesen ismerteti az egyes összejövetelek lefolyását, köztük egy 2020. június 18-i búcsúpartit, amelyen egy személy annyit ivott, hogy hánynia kellett, két másik személy között pedig kisebb összetűzésre került sor.

„Bármi is volt a kezdeti szándék, az, ami ezeken az összejöveteleken történt, és ahogyan ezek az események alakultak, nem volt összhangban az akkori Covid-szabályozásokkal” – áll a jelentésben. Ezenkívül Gray szerint a partikon résztvevők viselkedése több esetben is vállalhatatlan volt a takarítószemélyzettel és a biztonságiakkal szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!