Ferenc pápa: A búzát nem szabad fegyverként használni

2022. június 1. – 14:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ szegényebb országainak ellátását veszélyeztető globális élelmiszerválság miatti aggodalmának adott hangot egy szerdai általános audiencián Ferenc pápa, aki leszögezte:

A búza nem válhat háborús fegyverré.

A katolikus egyházfő a római Szent Péter téren tartott eseményen kijelentette, „nagy aggodalmat” kelt az ukrajnai búzaexportot sújtó blokád, amelytől több millió ember függ, mindenekelőtt az ukrán gabonaimporttól függő szegényebb közel-keleti és afrikai országokban. Ezért a blokádot fenntartó Oroszország említése nélkül felszólítást intézett annak érdekében, hogy „minden erőfeszítés megtörténjen a kérdés megoldására, az egyetemes emberi jognak számító táplálkozás biztosítására”.

A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa szombaton megtartja a korábban szokásos találkozóját hátrányos helyzetű gyermekekkel, ami a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évében elmaradt. A pápához érkező 160 gyermek között négy ukrajnai menekült gyerek is lesz, akik az utóbbi hónapokban jutottak el Rómába.

Oroszország az Ukrajnával szembeni haditengerészeti fölényét kihasználva blokád alatt tartja a Krím annektálása és az Azori-tenger vidékének Mariupol ostromával lezárult elfoglalása után megmaradt ukrán kikötőket (elsősorban Odesszát), ahonnan az élelmiszerexport nagy részét bonyolították.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!