Bulgária 2024-ig felmentést kap az orosz olajembargó alól

2022. május 31. – 13:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bulgária 2024 végéig mentesül az Európai Unió Oroszország elleni hatodik szankciós csomagjának részeként elfogadott olajembargó alól – mondta Brüsszelben újságíróknak Kiril Petkov bolgár miniszterelnök, aki néhány napon belül ígért részleteket.

Petkvov azt mondta, ez az átmeneti mentesség időt ad arra, hogy átállítsák az olajfinomítóikat másfajta olaj feldolgozására. Hozzátette, hogy örül az új szankciócsomag elfogadásának, illetve hogy ennek hatására meg tudják állítani az olajért cserébe Oroszországba folyó pénzt.

Kiril Petkov válaszol az újságíróknak az uniós vezetők rendkívüli ülésén Brüsszelben- Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP
Kiril Petkov válaszol az újságíróknak az uniós vezetők rendkívüli ülésén Brüsszelben- Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Az olajembargót is magában foglaló szankciós csomagról hétfő éjjel állapodtak meg a tagállamok vezetői, miután engedményekkel sikerült meggyőzni a vétóval fenyegető Orbán Viktor miniszterelnököt is. A kompromisszumos megoldás értelmében csak a tankerhajókon érkező orosz olajra vetnek ki behozatali tilalmat, a csővezetéken keresztül érkező kőolaj mentesül az importtilalom alól. Ez azért volt fontos Magyarország, valamint a kisebb elánnal tiltakozó, de a teljes embargóban szintén ellenérdekelt Szlovákia és Csehország számára, mert ezekbe az országokba az orosz olaj elsősorban a szovjet idők óta működő Barátság kőolajvezetéken érkezik.

Bulgária mentességéről eddig nem szóltak a hírek, de a megállapodás részletei még nem is ismertek, így a következő napokban több újdonság is kiderülhet még.

A kompromisszumok ellenére az EU szerint az importtilalom az Európai Unióba érkező orosz import kétharmadát érinti, amely arány az év végére 90 százalékra nőhet. Ez az uniós vezetők szerint jelentősen csökkenti az ukrajnai háborúra fordítható összeget Vlagyimir Putyin orosz elnök számára. A hatodik csomag emellett számos kevésbé látványos, de fontos pénzügyi korlátozást is tartalmaz, amelyek az Európán kívüli világban is megnehezíthetik az orosz olaj importját. Így aztán minden kérdőjel ellenére ez az eddigi legkeményebb lépés az EU részéről – írtuk keddi elemzésünkben.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!