Hosszú távú vízumot kaphatnak az orosz ellenzékiek és a Kreml-kritikus újságírók Németországban

2022. május 30. – 22:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú távú vízumot biztosítanának a Németországba menekülő orosz ellenzékieknek, jogvédőknek és üldöztetett újságíróknak, írja a német belügyminisztérium közleménye alapján az MTI.

Nemrég a Spiegel számolt be arról, hogy tömegével érkeztek ellenzékiek és rendszerkritikus újságírók Oroszországból a németekhez február 24. óta – a hetilap egyenesen azt vetette fel kérdésként, „ellen-Moszkva lehet-e Berlinből”.

Az elmúlt hetekben dilemmát okozott az, miként járjon el velük a szövetségi kormány, a hivatalosan kiadott, 90 napra szóló vízumok időkerete ugyanis sokaknál a végéhez ért.

A belügyminisztérium hétfői közleménye szerint mostantól három hónapnál hosszabb időre adhatnak ki vízumot az üldöztetett oroszoknak – így a „külföldi ügynökként” bejegyzett szervezetek munkatársainak, a demokratikus ellenzék tagjainak, a civil társadalom képviselőinek és a családtagjaiknak is.

A minisztérium szóvivője hozzátette: egyelőre nem lehet megbecsülni, hányan lehetnek jogosultak a különleges vízumra, de minden egyes esetben hitelesen kell igazolni azt, hogy üldözi őket tevékenységükért az orosz állam, írja a Deutsche Welle.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!