A nagy ígéretek ellenére Németország alig küldött fegyvert Ukrajnának kiszivárgott dokumentumok szerint

2022. május 30. – 11:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár nagy figyelmet kapott korábban, hogy Németország hosszú hagyományt megtörve fegyverszállításra szánta el magát Ukrajna megsegítésének érdekében, egyelőre a megvalósult fegyverszállítmányok jelentősen elmaradnak az ígéretektől – állítja a Welt am Sonntag a lap birtokába jutott dokumentumok alapján.

A lap szerint Németország március 25. óta csak két fegyverszállítmányt küldött Ukrajnának, és ezek is az ígértnél jóval kevésbé jelentős tételeket tartalmaztak: 4600 páncéltörő aknát, géppuskaalkatrészeket, rádiókat, kézigránátokat és más robbanószereket. A német kormány április végén hosszú hezitálás után jóváhagyta nehézfegyverek, köztük harckocsik Ukrajnába küldését, ebből egyelőre semmi nem valósult meg: a beígért ötven Gepard önjáró légvédelmi gépágyú és hét Panzerhaubitze 2000 önjáró tarack első darabjai csak júliusban érkezhetnek meg.

Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackok Münsterben 2022. február 14-én – Fotó: Philipp Schulze / DPA / AFP
Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackok Münsterben 2022. február 14-én – Fotó: Philipp Schulze / DPA / AFP

Mindez éles ellentétben áll Olaf Scholz német kancellár retorikájával, amelyben rendre határozott támogatásáról biztosítja Ukrajnát, de számos másik NATO-tagállam gyakorlatával is, amelyek a németnél jóval jelentősebb fegyvertámogatást biztosítottak eddig Ukrajnának. Szombaton Andrzej Duda lengyel elnök is kritizálta Németországot, mert a korábbi ígéret ellenére nem látta el Lengyelországot harckocsikkal, cserébe azokért a szovjet gyártmányú harckocsikért, amelyeket a lengyelek átadtak Ukrajnának.

A német kormány biztonsági okokra és minősített adatokra hivatkozva nem kommentálta az állításokat.

Arról, hogy hogyan alakítja át a német külpolitikát az orosz–ukrán háború, és hogyan birkózik meg a német kormány az ezzel járó kihívásokkal, ebben a cikkben írtunk részletesebben.

(Times, Telegraph)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!