Trump: Fegyveres rendőröket kellene fizetni az amerikai iskolákba Ukrajna segítése helyett

2022. május 28. – 12:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mielőtt a világ többi részét felépítenénk, biztonságos iskolákat kellene építenünk a saját gyermekeinknek a saját országunkban” – mondta Donald Trump volt amerikai elnök pénteken egy fegyverlobbista csoport éves gyűlésén a Bbc beszámolója szerint. Trump feltette a kérdést, hogy az Egyesült Államok miért ad 40 milliárd dollárt (körülbelül 15 ezer milliárd forintot) Ukrajnának, amikor a saját iskoláit sem tudja biztonságban tartani.

A volt elnök a National Rifle Association (NRA) nevű, ötmillió tagot számláló fegyvercsoport éves rendezvényén beszélt Houstonban. Az eseményt mindössze 450 kilométerre tartották Uvale városától, ahol néhány napja az évtized legdurvább iskolai lövöldözése történt.

Trump szerint az iskolai lövöldözéseket nem azzal lehet megelőzni, hogy szigorítanak a fegyvertartási szabályokon, hanem azzal, ha az iskolákat erősítik meg. Azt javasolta, hogy minden iskolába csak egy, fémdetektorral felszerelt bejáraton lehessen bejutni, és minden iskolában legalább egy fegyveres rendőr legyen. Szerinte a demokraták akadályozzák az ilyen biztonsági intézkedéseket.

Az NRA-eseményről a pár nappal korábban történt lövöldözés hatására több konzervatív fellépő is távolmaradt, köztük Greg Abbott, Texas kormányzója is. Trump nekik is odaszúrt egyet azzal, hogy szerinte a visszalépők csalódást okoznak a megjelentekben.

Május elején szavazta meg az Egyesült Államok kongresszusa az Ukrajnának szóló 40 milliárd dolláros segélyt, amivel február óta már összesen 54 milliárd dollárnál tart a háborús fél támogatása. Egyes republikánus politikusok – köztük Trump is – azt szorgalmazzák, hogy ezt a pénzt másra költsék el.

Szerdán tizenkilenc gyerek és két felnőtt halt meg, amikor Texas államban, az Uvalde városában található Robb Általános Iskolában lövöldözni kezdett egy 18 éves fiatal. A támadás feltételezett elkövetője Salvador Ramos, aki korábban Instagram-sztoriban osztott meg fotót a fegyvereiről, és néhány ismerősének is üzenetet küldött a fegyverekről és lőszerekről készült képekkel. Szemtanúk szerint a helyszínen többen idegesen sürgették a rendőröket, hogy törjenek rá a támadóra, és menjenek be az iskolába, de a rendőrök csak az épület előtt gyülekeztek és 40 percen keresztül nem avatkoztak bele a lövöldözésbe.

Az eset után az amerikai szenátusban javaslatcsomagot nyújtottak be az iskolák biztonságának megerősítéséről és a fegyvervásárlások szigorításáról, de az 47-47-es szavazati arányban nem ment át.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!