Majomhimlő elleni vakcinát és gyógyszert vásárol az EU

2022. május 27. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió úgy döntött, hogy a majomhimlő ellen a tagállamok közösen vásárolnak oltóanyagot és antivirális szereket – közölte pénteken Richard Bergstrom, Svédország oltási programjainak irányítója. „Számos tanácskozás után arra a döntésre jutottunk, hogy közösen szerzünk be vakcinát és a betegség kezelését célzó antivirális szereket” – idézte Bergstromot a Dagens Nyheter svéd napilap. A lap értesülése szerint az EU a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű vakcinájából, illetve az amerikai Siga Technologies Tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszeréből vásárol.

Bergstrom azt mondta, várhatóan nagyjából egy hét múlva meglesznek a szerződések, és az első szállítások akár már júniusban megkezdődhetnek.

A majomhimlő-fertőzést elsőként afrikai majmokban mutatták ki még az ‘50-es években, két hete viszont Európában is megjelent, először Nagy-Britanniában mutatták ki a majomhimlőt egy férfinél, aki nigériai utazása után lett beteg.

A majomhimlő testváladékokkal terjed, ebben a magyarázó cikkben részletesen írtunk arról, mit kell róla tudni, veszélyes-e.

A WHO szerint világszerte eddig mintegy 250 esetet regisztráltak május eleje óta 19 országban, az Egészségügyi Világszervezet szerint azonban a betegség széles körű terjedésének kockázata továbbra is alacsony. A most megjelent vírusvariánsnak az eddigi tapasztalatok szerint egy százalék körüli a halálozási rátája. Halálesetet a betegség legújabb felbukkanása óta azonban nem jegyeztek fel sehol.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom