Háromezer tonna Kinder terméket kellett megsemmisíteni a szalmonellabotrány miatt

2022. május 27. – 06:35

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen több mint háromezer tonna Kinder terméket vontak vissza a piacról, miután áprilisban több szalmonellás megbetegedés történt Európában, a lépésnek több tízmillió eurós pénzügyi hatása lesz – idézte az MTI a Ferrero cég franciaországi igazgatóját, aki a Le Parisien című napilapnak adott interjút.

„Vizsgálataink szerint a fertőzést feltehetően egy vajtartály szűrője okozta a belgiumi arloni üzemben, és fertőzött nyersanyagoktól vagy emberektől származik” – mondta Nicolas Neykov, aki először szólalt meg a botrány kitörése óta, és elnézést kért a történtekért.

Az arloni Ferrero-gyár – Fotó: Eric Lalmand / AFP
Az arloni Ferrero-gyár – Fotó: Eric Lalmand / AFP

Európában több száz gyermek betegedett meg, Franciaországban nyolcvanegyen, közülük huszonkettőt kórházban ápoltak, miután ettek a szalmonellabaktérium által fertőzött Kinder termékből.

Az ügy áprilisban pattant ki, de a bélfertőzést okozó baktériumot már december 15-én felfedezték az Arlonban működő gyárban, ahol valamennyi visszavont csokoládétermék (Kinder meglepetés, Schoko-bon, minitojás) készült.

Az igazgató szerint nem hanyagság, hanem üzemzavar történt.

A Ferrero bejelentette, hogy a jövőben az üzemekben végzett ellenőrzések 50 százalékát külső hitelesített laboratóriumra bízzák, egyebek mellett a cég normadiai székhelyű francia üzemében. Korábban a vizsgálatok száz százalékát a Ferrero végezte.

A Ferrero szerint a botrány miatt 40 százalékkal csökkent a cég forgalma húsvétkor, a kár több tízmillió euró. A piacról visszahívott háromezer tonna terméket megsemmisítették.

Nicolas Neykov szerint a botrány következtében világszerte van mit módosítani a nagy élelmiszeripari konszerneknél.

„Vannak javaslataim. Remélem, hogy mielőbb találkozom a fogyasztói szervezetekkel és az új kormánnyal. Vannak dolgok, amelyeken változtatni kell, hogy ez soha többé ne forduljon elő.”

Magyarországra is érkeztek szalmonellás Kinder termékek. A Ferrero Magyarország áprilisi tájékoztatása szerint a cég elővigyázatosságból önkéntesen visszahívta a magyar piacról néhány, Belgiumban gyártott Kinder termék meghatározott gyártási tételét. A cég szerint a forgalomba hozott termékek egyike sem mutatott pozitív eredményt a szalmonellateszteken, és fogyasztói panasz sem érkezett hozzájuk.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom