A finn és a dán miniszterelnök is gratulált Orbán Viktornak

2022. május 26. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

Mette Frederiksen, Dánia miniszterelnöke és Sanna Marin, Finnország kormányfője is gratulált Orbán Viktornak az újbóli kormányalakításához, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A dán kormányfő azt írta, hogy örömmel tekint Magyarország és Dánia „értékes együttműködése” elé Orbán Viktor újabb kormányfői megbízatása idején.

A finn miniszterelnök pedig úgy fogalmazott: bízik abban, hogy „tovább építik a Magyarország és Finnország közötti együttműködés hosszú történetét”. Hozzátette: szeretné, ha az Európai Unióban együtt végzett munka nyomán előmozdítanák és megerősítenék a kontinens biztonságát.

Elsők között gratulált a kormányalakításhoz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. „Az Európai Unió példátlan kihívások elé néz. Már várom, hogy együtt dolgozhassunk annak érdekében, hogy ezeket közösen sikerrel kezeljük” – írta.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda honlapján közzétett információk szerint elsőként még a választás éjszakáján, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök gratulált a győzelemhez Orbán Viktornak, majd a kínai miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő táviratban, az indiai miniszterelnök a Twitteren, Karl Nehammer osztrák kancellár, Alekszandar Vučić szerb elnök, Andrej Plenković horvát miniszterelnök, Petr Fiala cseh miniszterelnök, Eduard Heger szlovák miniszterelnök telefonon.

Edi Rama albán miniszterelnök, Janez Janša szlovén miniszterelnök, Milorad Dodik a Bosznia-Hercegovinai államelnökség szerb tagja, Zoran Milanović horvát elnök, valamint Miloš Zeman cseh elnök nyilatkozatban gratulált, Marine Le Pen volt francia elnökjelölt, Santiago Abascal, a spanyol jobboldali VOX párt elnöke és Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője pedig a Facebookon fejezte ki elismerését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!