Az ukránok közel 14 ezer háborús bűncselekményt vizsgálnak

2022. május 26. – 17:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
Irina Venediktova 2022. május 3-án Irpinyben – Fotó: Valentyn Ogirenko/Reuters
Irina Venediktova 2022. május 3-án Irpinyben – Fotó: Valentyn Ogirenko/Reuters

Csütörtökön Londonban találkozott egymással az ukrán és a brit főügyész, ahol Irina Venediktova arról tájékoztatta brit kollégáját, Suella Bravermant, hogy Ukrajnában összesen már közel 14 ezer, oroszok által elkövetett háborús bűncselekményt vizsgálnak a háború kitörése óta.

„Ma csak háborús bűncselekményből közel 14 ezret vizsgálunk, és van még közel hatezer kapcsolódó eset. Ez azt jelenti, hogy napról napra rengeteg precedens történik, napi 100-200, a naptól függ” – mondta Venediktova.

Leginkább a civil épületek, kórházak és iskolák ellen indított bombázások ügyei miatt vizsgálódnak. A háború kezdete óta már több mint ezer ilyen épület semmisült meg az országban. A civil lakosság elleni támadások miatt azt is elkezdték vizsgálni, hogy Ukrajnában népirtás történik-e.

„Teljesen egyetértek azzal, hogy Ukrajnában népirtás történik. Miért? Mert az orosz hadsereg és az orosz katonai vezetők azért jöttek Ukrajnába, hogy elpusztítsák az ukrán államot, hogy megöljenek minden ukránt, és azt akarják, hogy ez a terület az Orosz Föderáció részévé váljon” – mondta az ukrán főügyész.

Azt elfogadják, hogy az ügyek kivizsgálása nagy falat, és nemzetközi feladat, amit a hágai Nemzetközi Bíróságnak kell elvégezni, de fontosnak tartják, hogy az ukránok aktív szereplői legyenek az ügyek feltárásának, hiszen mégiscsak ők az érintett fél, akik a legjobban ismerik a körülményeket.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!