Az ukránok többsége nem ragaszkodik mindenáron a NATO-csatlakozáshoz

2022. május 25. – 13:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz invázió kezdete óta először publikált közvélemény-kutatási eredményeket a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (ami Ukrajna egyik legrégebbi közvélemény-kutató cége). Ebből az derül ki, hogy az ukránok továbbra is megosztottak a NATO-val kapcsolatban, de ellenzik a területi engedményeket – írta a Twitteren Volodimir Iscsenko, a berlini Freie Universität Kelet-európai Tanulmányok Intézetének tudományos munkatársa.

A válaszadók 43 százaléka mondta azt, hogy hajlandó lenne lemondani a NATO-csatlakozási törekvésekről abban az esetben, ha a nyugati hatalmak megfelelő garanciákat biztosítanának Ukrajna számára, 39 százaléka azonban mindenáron ragaszkodna a NATO-csatlakozáshoz. Ugyanakkor a felmérés szerint a területi engedményekkel szemben széleskörű ellenállás tapasztalható, még akkor is, ha azokkal a háborút minél hamarabb meg lehetne állítani.

A közvélemény-kutatás nem biztos hogy reprezentatívnak tekinthető, mivel az adatgyűjtést nehezítette, hogy az ukrán lakosság 10 százalékát azért nem lehetett elérni, mert külföldre menekültek, 1-2 százalékát pedig azért nem, mert e megszállt területekkel nem zavartalan a kapcsolat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!