Szlovéniában és Csehországban is megjelent a majomhimlő

2022. május 24. – 18:22

Másolás

Vágólapra másolva

Csehországban kedden regisztrálták az első majomhimlővel fertőzött beteget, aki egy május eleji antwerpeni fesztiválról utazott vissza Prágába, és csak hazatérése után jelentkeztek rajta a betegség tünetei – jelentették be cseh tisztségviselők kedden. Az MTI jelentése szerint a Belgiumból hazatérő nőt a cseh főváros központi katonai kórházban kezelik – erősítette meg Pavel Dlouhy, a Cseh Infektológus Társaság (SIL) vezetője. A cseh nemzeti közegészségügyi intézet (SZU) közleménye szerint három csehországi személyt teszteltek majomhimlő-fertőzéssel, és egyikük tesztje valóban pozitív lett, bár a vizsgálat végleges eredményére jövő hétig még várni kell. A két másik személy negatív teszteredményét is tovább vizsgálják.

A szlovén egészségügyi hatóságok szintén kedden jelentették be Ljubljanában, hogy regisztrálták az első fertőzést az országban. A szlovén férfi, aki a Kanári-szigetekről tért haza, a majomhimlő gyengébb, nyugat-afrikai változatát kapta el, és nem kellett kórházba szállítani a vizsgálat után – hangsúlyozta Mario Fafangel, a szlovéniai fertőzőbetegségek központjának vezetője keddi sajtótájékoztatóján.

Európában először Nagy-Britanniában mutatták ki a majomhimlőt egy férfinél, aki nigériai utazása után lett beteg. A majomhimlő testváladékokkal terjed, ebben a magyarázó cikkben írtunk arról, mennyire veszélyes. Az adott esetben a bőrön megjelenő kiütések miatt könnyebben gondolhat rá a beteg, hogy orvoshoz kell mennie, mint egy köhögős, de enyhe tünetű koronavírusos esetében, ami megkönnyíti a kontaktkutatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!