Lassú orosz előrenyomulás, folyamatos ágyútűz – a háború 90. napjának képei

2022. május 24. – 21:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Heves harcok dúlnak Ukrajna keleti megyéiben, az orosz csapatok több települést is heves ágyútűz alatt tartanak. Kedden Donyeck megyében előrenyomulva elfoglaltak három kisvárost, köztük a Szeverodonyecktől kb. 80 kilométernyire lévő Szvitlodarszkot, ahol a városházára már napközben kitűzték az orosz zászlót.

Szeverodonyeckben közben találat ért egy vegyi üzemet, ahol több helyi keresett menedéket az orosz rakéták elől. A régió ukrán vezetésének közlése szerint a támadásban négy ember halt meg. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerint az orosz agresszió soha nem volt még ennyire aktív Ukrajnában, és lehet, hogy most dől el az ország sorsa.

A háború 90. napjának nagy fejleménye, hogy Dánia megegyezett a kijevi kormánnyal arról, hogy hajók ellen bevethető Harpoon rakétákkal szerelik fel az ukrán hadsereget. Ez valószínűleg lehetőséget biztosít majd arra, hogy az ukránok a kikötőiktől távolabb szoríthassák az orosz hadihajókat, ami azért fontos, mert így esetleg megindulhat a gabonaexport is.

Nemzetközi szervezetek becslései alapján több mint 20 millió tonnányi gabona rekedt Ukrajnában a háború miatt, és ha ez az élelmiszeradag nem jut sürgősen ki a világpiacra, az több országban is éhínséghez, de minimum az élelmiszerárak elszállásához vezet. Az ukrán kereskedők igyekeznek is kijuttatni a terményeiket az országból, a legtöbben a romániai Konstanca kikötője felé igyekeznek. A forgalom olyan nagy, hogy a Duna-delta is bedugult.

A háború 90. napjáról szóló részletes tudósításunk itt elérhető.

Fotó: Aris Messinis / AFAP
Fotó: Aris Messinis / AFAP

Füst és sár száll fel, miután bombatalálat ért egy gyárat a sóbányájáról híres kelet-ukrajnai Szoledar kisvárosban. Szoledar Donyeck megyében van, nem messze Szeverodonyecktől és nagyon közel a frontvonalhoz.

 Fotó: Aris Messinis / AFP  Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

A frontvonalhoz közeli településeken állandó készültségben vannak az ukrán hadsereg katonái. A helyiek jelentős része támogatja erőfeszítéseiket, egy friss felmérés szerint az ukrajnai felnőttek 82 százaléka ellenzi, hogy Ukrajna bármilyen területi engedményt tegyen Oroszország felé, és az ezt ellenzők aránya még az ország harcokkal leginkább sújtott keleti megyéiben is 70 százalék fölötti. Az már a háború legelején látszott, hogy az oroszok hiába várták az Ukrajnában élő oroszok tömeges átállását, ez nem történt meg.

Fotó: Alex Chan Tsz Yuk / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Fotó: Alex Chan Tsz Yuk / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Sebesült ukrán katona a Donyeck megyei Bahmutban (régi nevén Artemivszk). A frontközeli városokat az orosz hadsereg folyamatosan ágyúzza, emiatt rengeteg a sérült.

Fotó: Alex Chan Tsz Yuk / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Fotó: Alex Chan Tsz Yuk / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Ukrán katonák pihennek a szeparatista Donyecki Népköztársaság határához közeli ellenőrző ponton. Mióta az oroszok Ukrajna keleti részébe csoportosították át csapataikat, a térségben minden eddiginél hevesebb harcok dúlnak. Az oroszok célja, hogy Donyeck és Luhanszk megyék teljes területét megszerezzék.

Fotó: Adri Salido / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Adri Salido / Anadolu Agency / Getty Images

Katonák holttestét tároló hűtőkocsi Bucsában. A Kijevhez közeli Bucsában minden bizonnyal háborús bűnöket is elkövettek az orosz katonák, sok halottat még azonosítani sem sikerült a város visszafoglalása óta. A városi halottasházban nagyjából 20 ismeretlen katona holttestét találták meg, ezek a testek várnak azonosításra és rendes temetésre ebben a hűtőkocsiban.

Fotó: Christopher Furlong / Getty Images Fotó: Christopher Furlong / Getty Images
Fotó: Christopher Furlong / Getty Images

Gyászolók kísérik a temetőbe Olefir Igor és Grigoras Mikhajlo ukrán katonákat a Kijevtől északra fekvő Szinyakban. A katonákkal egy orosz rakétacsapás végzett május 17-én.

Fotó: Christopher Furlong / Getty Images
Fotó: Christopher Furlong / Getty Images

Ételosztásra váró sor a Kijevhez közeli Borogyankában. A Borogyankához hasonló városok rengeteget szenvedtek a háború első heteiben, ugyanis utcáikon zajlott a harc Kijev körülzárásáért.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Gyalogosok Harkivban a Harkivi hősök sugárútján. Az utat nemrég keresztelték át, korábbi neve Moszkva sugárút volt. A közelben állt Alekszander Nyevszkij, azaz I. Sándor vlagyimiri nagyfejedelem szobra, de azt is eltávolították.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Utasok a harkivi metrón. A város metróhálózata korábban rengeteg helyinek nyújtott menedéket a bombatámadások elől.

Kapcsolódó