Az ukrán parlament betiltotta a Z és a V szimbólumokat

2022. május 22. – 17:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán parlament megszavazta az orosz invázió szimbólumai, így a különálló Z és V betűk betiltásáról szóló törvényt – közölte Telegram-csatornáján egy képviselő.

Egy hasonló törvény már átment az országgyűlésen április 14-én, de azt később megvétózta Zelenszkij, ezért nem lépett hatályba. Az új változat már tartalmazza az elnök kiegészítő javaslatait, így kiszélesíti azon esetek körét, amikor a jelképek megjelenítése megengedett: múzeumokban, könyvtárakban, tudományos művekben, tankönyvekben és így tovább – foglalták össze a BBC Monitoring munkatársai.

A törvény ugyanakkor megtiltja olyan civil szervezetek létrehozását, amelyek orosz háborús szimbólumokat használnak, és amelyek tevékenysége háborús propaganda terjesztésére, valamint Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának aláásására irányul. A Z és a V betűk (amelyek nem részei az orosz abc-nek) széles körben használatosak az orosz inváziót támogatók körében, egyfajta háborúpárti szimbólummá váltak az elmúlt hónapokban. Erről itt olvashat bővebben.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!