Francia miniszter: Ne tápláljunk illúziókat, Ukrajna EU-csatlakozása 15-20 év múlva aktuális

2022. május 22. – 18:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna európai uniós csatlakozása legalább 15-20 évet venne igénybe – jelentette ki vasárnap Clement Beaune francia Európa-ügyi miniszter.

„Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna 6 hónap, egy év, két év alatt csatlakozik az Európai Unióhoz, akkor hazudunk. Ez nem igaz” – mondta Beaune a Radio J nevű zsidó közösségi rádió műsorában. „Nagyon hosszú időbe telik, és nem akarom, hogy illúziókat tápláljunk és hazugságokat terjesszünk ezzel kapcsolatban. Ha azt mondjuk az ukránoknak, hogy 'üdv az Európai Unióban, de nem olvastátok végig a szerződést, a lábjegyzetben az áll: hé, ez 15 év múlva lesz', akkor szerintem egy egész generációnyi ukrán csalódását alapozzuk meg” – mondta Beaune.

Emmanuel Macron francia elnök a közelmúltban egy új, Ukrajnát is magában foglaló „európai politikai közösség” létrehozására tett javaslatot Beaune szerint ez „nem alternatívája” Ukrajna esetleges uniós tagságának, de nem is akadályozná az ország jövőbeli taggá válását. „Ez egy Európai Uniót kiegészítő projekt, amely alternatívát kínálhat azoknak az országoknak, amelyek közelebb akarnak kerülni az unióhoz” – mondta a miniszter.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!