Eddig 12 országban jelent meg a majomhimlő

2022. május 21. – 08:05

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkét országból eddig összesen 80 majomhimlős esetet jelentettek – közölte az Egészségügyi Világszervezet az egyes országok megnevezése nélkül. A WHO szerint további 50 esetben vizsgálják a majomhimlő gyanús eseteket. Korábban Olaszországból, Svédországból, Spanyolországból, Portugáliából és Kanadából is jelentettek majomhimlős betegeket. Európában először Nagy-Britanniában mutatták ki a majomhimlőt egy férfinél, aki nigériai utazása után lett beteg. Azóta a szigetországban húszra emelkedett a majomhimlős betegek száma.

Így néz ki a majomhimlő az amerikai járványügyi hatóság képén Fotó: BRIAN W.J. MAHY / CDC / Reuters
Így néz ki a majomhimlő az amerikai járványügyi hatóság képén Fotó: BRIAN W.J. MAHY / CDC / Reuters

Legutóbb pénteken Franciaország Ile-de-France régiójában találtak egy fertőzöttet, egy 29 éves férfit. Bár a betegség emberek számára ritkán halálos, a hír abból a szempontból aggasztó, hogy a férfi nem járt olyan országban, ahol gyakoriak az ilyen fertőzések. A német hadsereg mikrobiológiai intézete is megerősítette, hogy az egyik, kiütéses betegüknél is kimutatták a vírust.

Kemenesi Gábor virológus csütörtökön a Facebookon írt hosszan a betegségről. Kiemelte, hogy emberről emberre ritkán terjed, és a tünetek (láz, fejfájás, izomfájdalmak, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók és kimerültség, néha kiütés) jellemzően 2-4 héten belül elmúlnak, ami után az emberek teljesen felépülnek. A vírus testváladékkal és légúti cseppekkel terjed. A feketehimlő elleni védőoltás a majomhimlő ellen is nyújt némi védelmet.

Az amerikai kormány több millió adag majomhimlő ellen vakcinát rendelt 119 millió dollár értében, jelentette be a vakcina gyártója, írja a Newsweek a Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat szerdai bejelentésére hivatkozva. A Jynneos vakcina a himlő, és a majomhimlő megelőzésére szolgál.

(BBC)

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom