Egyre több európai országban találnak majomhimlős betegeket

2022. május 20. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Már Franciaországban, Németországban és Belgiumban is találtak majomhimlős betegeket – írja az Al Jazeera. Az elmúlt napokban az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában és Spanyolországban is jelentettek minimum majomhimlőgyanús eseteket.

Most Franciaország Ile-de-France régiójában találtak egy fertőzöttet, egy 29 éves férfit. Bár a betegség emberek számára ritkán halálos, a hír abból a szempontból aggasztó, hogy a férfi nem járt olyan országban, ahol gyakoriak az ilyen fertőzések. A német hadsereg mikrobiológiai intézete is megerősítette, hogy az egyik, kiütéses betegüknél is kimutatták a vírust.

Kemenesi Gábor virológus csütörtökön a Facebookon írt hosszan a betegségről. Kiemelte, hogy emberről emberre ritkán terjed, és a tünetek (láz, fejfájás, izomfájdalmak, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók és kimerültség, néha kiütés) jellemzően 2-4 héten belül elmúlnak, ami után az emberek teljesen felépülnek. A vírus testváladékkal és légúti cseppekkel terjed. A feketehimlő elleni védőoltás a majomhimlő ellen is nyújt némi védelmet.

Az amerikai kormány több millió adag majomhimlő ellen vakcinát rendelt 119 millió dollár értében, jelentette be a vakcina gyártója, írja a Newsweek a Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat szerdai bejelentésére hivatkozva. A Jynneos vakcina a himlő, és a majomhimlő megelőzésére szolgál.

A megrendelés keretében az amerikai kormánnyal kötött korábbi szerződések keretében már elkészített vakcinákat fagyasztva szárított változatokká alakítják át, így növelve az eltarthatóság idejét.

A szerződés teljes összege 299 millió dollár, amely 13 millió ilyen adagot biztosítana. Az első szállítmányt várhatóan jövőre gyártják le, a továbbiak pedig 2024-ben és 2025-ben készülnek el.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!