Oroszország lehetővé tenné a 40 év felettiek számára, hogy belépjenek a hadseregbe

2022. május 20. – 13:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányzó Egységes Oroszország párt két képviselője olyan törvénytervezetet nyújtott be az orosz parlament, a Duma elé, amely eltörölné a felső belépési korhatárt a hadseregben. A jelenlegi felső korhatár 40 év az orosz állampolgárok számára.

A törvénytervezet hivatalos, írásos indoklása szerint a nagy pontosságú fegyverek kezeléséhez, a fegyverek és páncélok működtetéséhez magasan képzett szakemberekre van szükség, és a tapasztalatok azt mutatják, az emberek 40-45 éves koruk körül válnak ilyen szakemberré.

A tervezet időzítéséből azonban arra is lehet következtetni, hogy azért van erre szükség, mert az ukrajnai háborúban rengeteg orosz katona meghalt vagy megsebesült, elemzők szerint az invázióban bevetett egységek negyede, 120 zászlóaljból mintegy 30 már harcképtelenné vált.

Oroszországban egyébként a férfiaknak kötelező az egyéves katonai szolgálat. A sorkötelezettségi korhatár jelenleg 18 és 27 év között van. Sok férfi azonban szakmája, iskolai végzettsége vagy egészségi állapota miatt mentesül. Ez a törvény azonban a hivatásos, szerződéses katonákra vonatkozna.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!